måndag 4 april 2022

Bio: X

Foton copyright (c) Scanbox

En trend jag ogillar, är att försöka få filmer att se ut att vara äldre än de är - när det inte räcker med att handlingen utspelar sig på till exempel 1970-talet, filmen ska även se ut att vara inspelad då, och gärna sliten efter att ha visats på otaliga biografer. Det har säkert förekommit tidigare, men jag gissar att trenden startade med Quentin Tarantinos och Robert Rodriguez GRINDHOUSE, som kom 2007. Greppet var roligt en gång, men det blev snart irriterande. De senaste åren har jag till exempel sett ett flertal italienska och franska filmer som låtsas vara gialli från 70-talet, men som faller på att de ju faktiskt inte är från 70-talet.

Ti Wests film THE HOUSE OF THE DEVIL från 2009 var en sådan film - den låtsades vara från tidigt 80-tal. Jag ser till min förvåning att jag faktiskt gav den filmen en trea här på TOPPRAFFEL!, jag vill nämligen minnas att jag inte tyckte att den var speciellt bra. Rent allmänt vill jag minnas att jag inte varit så förtjust i Ti Wests filmer, men jag ser att jag gav en trea även till den allmänt sågade CABIN FEVER 2: SPRING FEVER. THE INNKEEPERS recenserade jag inte, och den minns jag som halvtrist, medan jag har för mig att jag gillade westernfilmen IN A VALLEY OF VIOLENCE, som jag inte heller recenserade. De avsnitt av TV-serier Ti West har regisserat har jag inte sett.

Nu går minsann en skräckfilm av Ti West upp på bio i Sverige; X, och återigen har han försökt få sin film att se "gammal" ut - men den här gången funkar det! X utspelar sig 1979 och ser ut som en film från 1979. Jag var lite orolig att den här filmen skulle vara vissen, eftersom den är producerad av A24 - det där bolaget som gör pretentiösa, konstnärliga skräckfilmer, så att även de som skäms för att de gillar skräck kan se filmerna med gott samvete. Å andra sidan har några amerikanska bekanta vars smak jag litar på hävdat att X är svinbra.

Efter att ha sett X konstaterar jag att det här är den bästa nya skräckfilmen på evigheter! Det här är en riktig skräckfilm - den är stenhård och otäck på riktigt, samtidigt som den lyckas vara rolig. X känns som en skräckfilm så som de var förr, när filmskaparna - åtminstone de på B-filmsbolagen - inte tog hänsyn till om publiken tyckte det var stötande och upprörande eller ej. X är långtifrån de välkammade PG-13-filmer bolag som Blumhouse brukar släppa med jämna mellanrum. 

Ti Wests film ligger väldigt nära Tobe Hoopers MOTORSÅGSMASSAKERN, originalet från 1974, vad gäller estetik och handling - och de två filmerna inleds nästan likadant. X är inspelad i Nya Zeeland, men utspelar sig i Texas. Efter en prolog i vilken vi ser några poliser undersöka ett blodbestänkt hus fyllt av lik, hoppar vi 24 timmar tillbaka i tiden. Ett litet filmteam kommer åkande i en van. Det här gänget ska göra en porrfilm - det är en filmfotograf, dennes flickvän som agerar ljudtekniker, två strippor och en välutrustad kille som ska vara filmens stjärnor, och producenten, som hittat ett perfekt ställe att spela in filmen på.

Ljudteknikern Lorraine (Jenny Ortega) klagar på att filmen de ska göra - THE FARMER'S DAUGHTERS - är porr, men hennes kille RJ (Owen Campbell) hävdar att det går att göra konstnärligt framstående, bra porrfilm - han jämför sig själv med den franska nya vågen. Producenten Wayne (Martin Henderson) är äldre än de andra och vill mest tjäna pengar. Mia Goth spelar den kokainsnortande Maxine, som vill bli en stor stjärna. De två övriga aktörerna görs av Brittany Snow och Kid Cudi.

Wayne har hittat en kåk mitt ute i ingenstans, han har hyrt kåken av en märklig, skröplig och aggressiv gammal gubbe som heter Howard (Stephen Ure), och som bor i ett hus på samma tomt. Howard tycker inte om Wayne, vilket han säger rakt ut på en gång, och Wayne har inte berättat varför de hyrt huset. 

Filmteamet börjar spela in sin film, och allt är frid och fröjd. Men det visar sig att Howard har en fru - och denna kvinna är inte som man ska vara. Det går inte så bra för filmteamet - men detta kommer förstås inte som en överraskning, eftersom vi redan sett en massa blod i prologen.

Den här filmen innehåller en hel del sexscener. Inte alltför grafiska, men ändå. Jag undrar om Ti West suttit och kollat på MOTORSÅGSMASSAKERN och funderat på hur det skulle bli om man gjorde en porrfilm med grandpa från den filmen.

X innehåller egentligen inga som helst överraskningar. Det är ganska uppenbart vad som kommer att hända och hur allt ska sluta, och en del scener planteras tidigt i filmen. Trots detta lyckas filmen vara spännande, och den genomsyras av en obehaglig stämning - stämningen förstärks av filmfotot och den bitvis bisarra filmmusiken. Genom hela filmen tittar folk på ett frireligiöst TV-program med en babblande predikant.

Det dröjer en dryg timme innan det första mordet, vilket är rätt unikt för en slasherfilm. Våldet som följer är grovt och blodigt. En scen där ett blivande mordoffer kikar ut genom ett hål i en dörr är sannolikt inspirerad av Lucio Fulcis filmer. Det förekommer alligatorer, vilket kan vara en blinkning till Tobe Hoopers EATEN ALIVE från 1976, vilken ju innehöll en krokodil. Humorn under inspelningen av porrfilmen är rätt lättsam, senare blir det humor av det svartaste slaget.

X må ha fått lysande kritik i utlandet och den har visst gått rätt bra på bio där, men frågan är vad den unga, svenska mainstreampubliken tycker om det här. De som inte var med under videovåldsvågen för 40 år sedan. Det är möjligt att de tycker att Ti Wests film är alldeles för snaskig och vidrig - eller så tycker de bara att den är trist. Man vet ju aldrig.

... Men jag tycker att det här är extremt bra - X-tremt bra! Det är jävligt bra! Groteskt bra! X levererar verkligen toppraffel!
 

(Biopremiär 8/4)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar