lördag 27 november 2010

DVD: The House of the Devil

THE HOUSE OF THE DEVIL (Njutafilms)

Ti Wests THE HOUSE OF THE DEVIL från 2009 har blivit ganska rejält omskriven. Detta är nämligen ett försök att göra en skräckfilm som ser ut som vore den från tidigt 1980-tal. Och West har till större delen lyckats. Filmen utspelar sig 1983, men jag skulle gissat på 1981, eller vid närmare eftertanke på 1978 (om det inte vore för en Walkman). Det var ju inne med satanist- och djävulsutdrivarfilmer på 70-talet, och när filmen öppnar går tankarna till exempelvis Michael Winners THE SENTINEL, som jag tror heter ONDSKANS REDSKAP på svenska och som verkligen borde släppas på DVD här i Sverige. Förtexterna skriker 70-talsfilm, liksom den stämningsfulla musiken - och när filmen släpptes i USA, kom den först ut på VHS i en stor ask, för att få det hela att se ännu mer antikt ut.

Jocelin Donahue är Samantha som i filmens prolog hyr en ny bostad; ett helt hus, faktiskt, av en hyresvärd spelad av Dee Wallace. När jag tänker efter är den här prologen fullkomligt onödig. Är det titelns djävulshus hon hyr? Nej. Hon besöker huset bara i prologen. Wallace medverkar bara i prologen. Samantha bor nämligen på en studentkorridor och är rumskompis med en som heter Megan (Greta Gerwig). Jag gissar att West, som även står för manus, plötsligt fick tillgång till Dee Wallace, och skrev ihop en scen för att få med henne i filmen.

På en anslagstavla hittar Samantha en lapp från en som behöver barnvakt. Hon ringer numret och kommer i kontakt med den synnerligen mystiske mr Ulman (Tom Noonan) och hans ännu konstigare fru (Mary Woronov). Samantha får jobbet, men Megan följer med henne till Ulmans stora hus - The House of the Devil - för säkerhets skull.

Det visar sig att det inte är en barnvakt Ulmans behöver, det skrev de bara för att få folk att svara på annonsen. Den som ska passas är en gammal kvinna. Samantha vill dra sig ur, men stannar när hon plötsligt får 400 dollar för jobbet. Bra - hon behöver nämligen stålar till kåken hon hyr i prologen. Megan sätter sig dock i bilen för att köra hem igen och råkar illa ut på vägen.

Samantha sitter nu ensam i det mörka, dystra huset, och märker snart att något är fel...

Reaktionerna bland amerikanska kritiker har varit blandade. En del tycker att det här är en fantastisk film, medan andra klagar på att den är tråkig och att det inte händer något. Om jag bortser från sättet filmen är gjord på, konstaterar även jag att det inte händer så mycket. En stor del av filmen består trots allt av att Samantha är ensam i ett hus utan någon att prata med.

THE HOUSE OF THE DEVIL är en väldigt intressant film, i synnerhet om man kan sin skräckfilmshistoria. Men jag vill inte påstå att den är speciellt spännande eller otäck. Filmen har en liten tendens att bli seg och lite småtradig. Fast den är fullt sebar.

Jag tycker nog att det är lite synd att West låter en del välkända skådespelare medverka, det hade blivit mer övertygande om alla var okända. Då hade kanske även jag gått på att det handlar om en trettio år gammal film, om jag inte visste bättre.

Ti Wests nästa film blev CABIN FEVER 2: SPRING BREAK, som jag ju redan recenserat här på TOPPRAFFEL!.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar