torsdag 29 april 2010

DVD: Cabin Fever 2: Spring Fever

CABIN FEVER 2: SPRING FEVER (Sandrew Metronome) 

Jag har aldrig förstått storheten i Eli Roths CABIN FEVER från 2002. Tvärtom tyckte jag att det var en rätt dålig film när jag såg den. Ett gäng jobbiga, osympatiska typer ska häcka i en stuga i skogen och det görs fullkomligt värdelösa försök till humor. I stugan råkade de ut för en smitta som gjorde att de snabbt förvandlades till blodig geggamojja.

Ti West filmade den här uppföljaren redan i april 2007. Därefter låg den på en hylla i två år, innan den slutligen premiärvisades på en filmfestival och sedan släpptes direkt på DVD. Och då var det inte Wests version som släpptes. Han fick inte vara med och klippa sitt verk. Producenterna tog filmen ifrån West och klippte själva om den och filmade extra scener. West försökte få sitt namn borttaget från förtexterna, men se det gick inte.

CABIN FEVER 2: SPRING FEVER är en film man inte får tycka om. De flesta verkar hata den. Utom Brad Jones; The Cinema Snob.

Och jag!

Ha ha ha, den här filmen är ju mycket bättre och roligare än originalet.

Filmen börjar med att en halvt upplöst, smittad kille klättrar upp ur en flod i skogen - jag minns inte hur Roths film slutade, men kanske föll en sista överlevande i floden, vad vet jag. Killen stapplar ut på en väg - och blir genast påkörd av en skolbuss så att han exploderar. SKLORFS!

Nu blir det tecknad film, under vilken förtexterna rullar. Vi får se hur vattnet från floden tappas på flaskor och körs in till stan, där det ska hållas studentbal, och så introduceras vi för huvudpersonerna.

Egentligen finns det inte så mycket att säga om handlingen. En massa ungdomar festar på en skola. Bålen är förgiftad med vattnet. I stort sett alla förgiftas och dör på de mest groteska, blodiga sätt.

...Och det är verkligen groteskt och blodigt. Direkt äckligt. Oftast börjar det med att man projektilspyr blod, och sedan blir det bölder och var och fingernaglar som lossnar...

I en överraskande scen blir en av huvudpersonerna, en kraftig kille, avsugen av en slampig brud inne på en offentlig toalett. Hon går därefter bort till en vask och dreglar långsamt ut en deciliter sperma. Minst sagt oväntat! Och när den här tjocke killen blivit smittad, drar han ner brallorna. Vi får se hans könsorgan. Det rinner ut var och blod ur det. Urk! En annan kille har sex i en pool med en smällfet, naken tjej - huga! Otäckt redan innan hon plötsligt tappar tänderna. (Var det där hets mot folkgrupp? Okej)

En otroligt jobbig kille som var med i första filmen (Giuseppe Andrews) återkommer här som korkad bonnläpp till polis. Han är inte rolig alls, men så fort han visar sig, spelas det TWIN PEAKS-jazz på soundtracket (vilket för övrigt även innehåller "Born to be alive" med Patrick Hernandez!).

Mot slutet märks det att folk har klyddat med Ti Wests film. Till exempel avslutas filmen med sex minuter som inte har något med vad som hänt tidigare att göra, vi presenteras för nya rollfigurer, av vilka en har blivit smittad. Därefter avslutas det hela med ännu mer tecknad film.

En del skådespelarprestationer är rätt taskiga i CABIN FEVER 2, men som sagt: jag tyckte det här var betydligt mer underhållande och roligare än originalet. Skratta och kräks!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar