Bio: Ett sista race

Foton copyright (c) SF Studios

Just som jag skulle börja skriva denna recension plingade det till i mobilen. Det var en avisering från Göteborgs-Posten. En av GP:s filmkritiker, en av dem jag inte känner eller ens vet vem det är, kallar Edward af Silléns nya komedi ”årtusendets sämsta svenska film”. Jag läste dock inte recensionen, jag ville skriva min egen först.

… Men självklart är ETT SISTA RACE inte årtusendets sämsta svenska film. Tycker man det bör man definitivt se mer film. Det går att räkna upp dussintals svenska filmer från 2000-talet som är sämre, hundratals sämre filmer gjorda de senaste hundra åren, i en del fall extremt mycket sämre filmer. Pratar vi komedier är till exempel alla GÖTA KANAL-uppföljarna otroligt mycket sämre. Svenska komedier i allmänhet är sämre än af Silléns film. Direkt efter pressvisningen av ETT SISTA RACE såg jag en utländsk komedi som var exceptionellt usel.

ETT SISTA RACE bygger på en norsk filmserie som heter BØRNING, det finns tre stycken, den första kom 2014. Jag har förstås inte sett de norska filmerna, norska komedier visas ju sällan i Sverige. Den första BØRNING visades dock på Göteborgs Filmfestival. Handlingen i den verkar vara snarlik med storyn i ETT SISTA RACE.

Jag ska inte sticka under stol med att handlingen i ETT SISTA RACE är krystad. David Hellenius spelar Dennis, som är frånskild, har en 17-årig dotter han försummat, och har suttit fem år i fängelse efter att ha kört ett illegalt streetracing-lopp. Hela sitt liv har han tävlat mot en odräglig och ondskefull kille som kallas TT (Jonas Karlsson), de tävlade med lådbilar som barn och fortsatte sedan med riktiga bilar. Nu jobbar Dennis i en kiosk i Hjo och cyklar.

Dennis’ exfru Tove (Malin Åkerman) är omgift med en rik tönt som ägnar sig åt Qi Gong. TT dyker upp på nytt och utmanar Dennis. Det ska gå ett illegalt race mellan Hjo och Gällivare. Dennis vägrar delta, men plötsligt visar det sig att Dennis’ och Toves dotter Hanna (Elsa Öhrn) har en ny pojkvän som ska köra loppet, och Hanna ska följa med. Detta tillåter inte Dennis, så han kör efter i racet för att hämta hem Hanna. Tove ger sig också av efter Hanna. Den stenhårda polisen Mörk (Sara Soulié), som var den som satte dit Dennis en gång i tiden, far iväg för att stoppa racet. Jag satt hela tiden och tyckte att Soulié såg bekant ut – och nu ser jag att hon spelar Dag Hammarskjölds amerikanska sekreterare i HAMMARSKJÖLD, jag kopplade inte att den rollen gjordes av en finsk skådespelerska.

Jag förstod inte riktigt varför Dennis och Tove inte bara kunde låta Hanna åka det där loppet. Visst, det är ett olagligt lopp, men att försöka köra ikapp henne för att hämta hem henne är bara dumt.

… Men jag måste erkänna att jag tyckte att ETT SISTA RACE var bättre än jag trodde den skulle vara. Jag förväntade mig GÖTA KANAL-klass. Men, det här är nog den bästa THE FAST & THE FURIOUS-filmen sedan den första filmen i den serien. Detta beror på att producenterna inte haft råd med extravaganta datoranimerade effekter och grejor under racet, istället har de gjort det mesta på riktigt. Det känns lite old school. Så som bilkrascharfilmer var förr. Och det upplever jag som sympatiskt. Filmen är lite för lång, men eftersom de kör bil – snabbt – mest hela tiden blir det inte alltför segt.

En lång, lång rad kända skådespelare medverkar. Peter Dalle och Johan Ulveson spelar Leffe och Blomman, två åldrade killar som ska köra ett sista race innan Leffe flyttar till Spavien för att se om Lidl ser likadant ut där. Sissela Kyle gör ett kort inhopp som en märklig kvinna som heter Kicki Pippi Titti. Per Fritzell dyker plötsligt upp i ett baksäte. Johan Glans har en större roll, han gör en typisk Johan Glans-figur. Han är tönten Claes Bengtsson, kicksökare, som kör elbil. Han har sålt sitt företag för att förverkliga sig själv, han har klättrat i berg och brottats med turkar, och nu ska han köra streetracing. Den senaste filmen jag såg Glans i var nog SNÄLLA KRIMINELLA, vilken faktiskt är en av årtusendets sämsta svenska filmer.

Som ofta är fallet med David Hellenius-filmer finns här ett par sentimentala inslag. Hollywoodstjärnan Malin Åkerman är väl okej i sin roll, men hon är ingen komiker. Filmens sista minuter innan eftertexterna är oväntat bisarra! 

ETT SISTA RACE fick mig att tänka på de humorserier jag jobbar med. 91:an, Åsa-Nisse och Uti vår hage. Här finns en del likheter. Här finns en del repliker som känns som något jag, eller någon av mina kollegor, hade kunnat skriva. Att TT en gång saboterat Dennis’ bil genom att ställa in bilradion på P1 känns som ett av mina skämt.

Jag hade inte tråkigt när jag såg filmen, jag tittade inte på klockan. En hel hel skämt faller platt och en del scener är onödiga. Ett par rollfigurer försvinner ur handlingen utan förklaring. Det spelas Eddie Meduza på soundtracket. Av någon anledning tackas Joe Dante i eftertexterna. Jag kan nog tänka mig att ETT SISTA RACE kommer att gå hem hos den breda publiken.



 

 

(Biopremiär 25/12)

Lämna en kommentar