lördag 18 april 2020

Netflix: Jord och blod

Foton copyright (c) Netflix

Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL!

JORD OCH BLOD, producerad direkt för Netflix, är ännu en fransk actionfilm av Julien Leclercq. Jag har sett ett par av Leclercqs tidigare filmer, och jag har recenserat en av dem; RÅNARNA, vilken släpptes 2016. Jag läste om min recension av den och konstaterar att jag nästan kan återanvända den rakt av för att beskriva JORD OCH BLOD.

Den nya filmen handlar om Saïd (Sami Bouajila), som äger ett sågverk. Detta tänker han sälja. Men det visar sig att en av hans anställda tvingats gömma kokain i byggnaden. Ett gäng grymma och beväpnade gangsters beger sig till sågverket för att hämta knarket, men Saïd är inte den som är den - han hämtar bössan och ser till så att buset decimeras en i taget.
JORD OCH BLOD varar 80 korta minuter. Efter en inledande rånsekvens med gangstrarna, förflyttas vi till sågverket i skogen, och det händer i princip ingenting alls under 40 minuter. Rollfigurerna presenteras inte närmare, en döv tjej som har en av huvudrollerna är möjligtvis Saïds dotter, men jag vet inte säkert (jag kan ha tittat bort när relationen nämndes). I början sitter Saïd och samtalar med en kvinna, som inte presenteras och som genast försvinner ur handlingen. Det pratas inte så mycket. Folk går omkring. Eftersom filmen går i dova, jordiga färger, vädret är grått, och det ser ut att vara fuktigt överallt, känns det här som ett franskt drama från Folkets bio; en viktig och angelägen film om verklighetens människor som sällan gör något av allmänt intresse. Om man nu inte är sågverksfetischist.

Sedan, halvvägs genom filmen, slår skurkarna till, och filmen förvandlas till en ultravåldsorgie. Folk skjuts- och huggs ihjäl, en får handen avkapad med en bandsåg, bilar sprängs, den döva tjejen jagas i skogen. När blodet sputat färdigt är filmen slut.
Som våldsam våldsunderhållning blir det rätt okej efter ett tag. Men filmen är besynnerligt tunn. Jag brukar ofta klaga på att filmer numera är åt helvete får långa - men den här är för kort. Vidare är JORD OCH BLOD fullkomligt humorbefriad. Den är gravallvarlig från början till slut.

OBS att man själv måste ändra filmens språk till franska i Netflix' inställningar i nedre högra hörnet, annars får man den dubbad till amerikanska.

Betyget är tveksamt, men solen skiner idag, så jag är snäll.
(Netflixpremiär 17/4)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar