fredag 2 december 2016

DVD/Blu-ray/VOD: Rånarna

RÅNARNA (Njutafilms)
Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL!

Jag brukar ofta klaga på att filmer är alldeles för långa. Två timmar, två och en halv timme, tre timmar; oftast är de långa utan större anledning. Den franska actionfilmen RÅNARNA lider av det motsatta problemet: den är på tok för kort.

Julien Leclercq heter killen som gjort RÅNARNA, han har tidigare gjort ett par actionfilmer varav jag tror jag sett en, men jag är inte helt säker. Originaltiteln på den här är BRAQUEURS, och det vore onekligen roligare om den fått den svenska titeln BRAKARNA. Även om det vore missvisande.

I centrum står en liten rånarliga i Paris. De är experter på att kapa värdetransporter. Under sina kupper har de aldrig dödat någon, och de har alltid undkommit polisen. Men när ledarens lillebror klantar sig, måste de ta till vissa åtgärder. De ska nu göra en kupp mot ett knarksyndikat. Rånare vs langare, som det står på omslaget.

RÅNARNA är inte ännu en sådan där superglassig fransk actionrulle med välkoreograferade stridsscener, modell Luc Besson-produktioner. Det dröjer en bra stund innan actionscenerna brakar igång, och dessa håller en mer realistisk ton. Det blir en massa pangande, men inga hopp i slowmotion, inga tuffa poser, ingen skjuter utan att sikta.

Någonstans känns Leclerqs film som en fransk HEAT - fast alldeles för kort. Efter åttio korta minuter har de långa eftertexterna rullat klart. Det blir lite rumphugget. Jag hade gärna sett att filmskaparna utvecklat det hela, berättat mer om rollfigurerna. Större delen av de första 45 minuterna är ett drama, men vi hinner ändå aldrig riktigt lära känna de här typerna.

Sedan är det förstås, som alltid, svårt att göra en film om ett gäng i grunden osympatiska typer. De är rånare, de är kriminella. Varför ska vi sympatisera med dem?

Nå. Filmen är rappt berättad, det är inget hastverk, actionscenerna är bra, och det funkar som en stunds underhållning. Med ett köttigare manus hade det kunnat bli mer än underhållning för stunden.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar