lördag 30 maj 2015

DVD: Tracers

TRACERS (Nordisk Film)

"Han ser inte intelligent ut!" sa min flickvän när jag höll upp DVD-omslaget för henne. "Han" är TWILIGHT-stjärnan Taylor Lautner, och nej - med sina tätt sittande ögon, potatisnäsa och svällande muskler ser han inte ut som en potentiell Nobelpriskandidat. Vore det 1980-tal hade han fått spela den korkade sportfånen i valfri high school-komedi. Nu är det 2010-tal, så då tilldelas han hjälteroller i actionfilmer. Det brukar inte gå så bra. Det är väl ingen som minns ABDUCTION, som av någon anledning gick upp på bio i Sverige. Jag minns inget alls av den.

Lautners senaste film TRACERS släpps direkt på DVD i Sverige, och i USA låg den länge på hyllan, eftersom den inte kom från ett av de större bolagen. "Tracer" är tydligen vad en parkourutövare kallas - "traceur" på franska - och ja, det här är ännu en actionfilm som bygger på springa och hoppa-sporten parkour. Det var väl kul en gång. Nu är det oftast rätt fånigt och krystat.

Taylour Lautner spelar Cam, som jobbar som cykelbud i New York, vilket är besvärligt, eftersom New York verkar vara som Malmö - Cams cykel stjäls hela tiden. Cam ligger risigt till, eftersom han i en krissituation lånade pengar av den kinesiska maffian. Kineserna vill ha tillbaka pengarna och det är inga snälla gossar. Cam vet inte vad han ska ta sig till. Men så träffar han på Nikki (Marie Avgeropoulos från HUNT TO KILL med Gary Daniels), som tillhör ett parkourgäng. Cam börjar träna med gänget.

Snart visar det sig att deras skumme ledare organiserar kupper. Cam tycker sig se en lösning på sina ekonomiska problem, men han hamnar ur askan i elden (och finner kärleken på kuppen).

En actionfilm om en cyklist är inte det optimala. En cykel är liksom inte världens fränaste fortskaffningsmedel, än mindre så här i MAD MAX-tider. Dessutom är det såklart fullkomligt omöjligt att se cool ut med en jönsig cykelhjälm på huvudet. Att utöva parkour och kasta sig fram över- och mellan byggnader är förstås lite tuffare än att cykla, men som sagt - det är lite krystat.

Vore jag 13-14 år är det möjligt att jag tyckt att TRACERS är en häftig film. Och jo, filmen vänder sig till unga tonåringar; det är rätt snällt och ungdomsinriktat. Men nu är jag inte 13-14, och därför finner jag filmen trist och oengagerande. Den är för lagom på alla plan. Ett par actionscener mot slutet är helt okej, liksom en oväntad vändning, men det här är inte bra - och Taylor Lautner är inte mycket till hjälte.

Regissören Daniel Benmayor, som verkar vara spanjor, har tidigare gjort en film som heter PAINTBALL.

Om jag haft halva dvärgar i mitt betygssystem hade TRACERS fått betyget 1½. Men nu har jag inte det.
0 kommentarer:

Skicka en kommentar