torsdag 3 oktober 2013

Bio: Insidious: Chapter 2

Foton copyright (c) Sony Pictures Sweden

Jag vet inte om något liknande har hänt tidigare - åtminstone inte i Sverige. Från och med fredag går inte bara två spökfilmer på bio samtidigt - de är även gjorda av samme regissör och de har båda Patrick Wilson i en av huvudrollerna. Jag pratar om den halvhyfsade och väldigt framgångsrika THE CONJURING - och om INSIDIOUS: CHAPTER 2.

Det är alltså åter James Wan som står bakom denna uppföljare till 2011 års INSIDIOUS - men det är knappt att jag tror att det är samme kille som gjort THE CONJURING och den här. INSIDIOUS: CHAPTER 2 är nämligen under all kritik. Det här är det sämsta jag sett i skräckväg på bio på bra länge.

Redan innan förtexterna blev jag konfunderad. Efter Sonys logga följer loggan för Stage 6. Stage 6 är ett bolag som främst producerar direkt-på-DVD-filmer för Sony. Filmen började - och såg ut som en direkt-på-DVD-film. Ja, värre än så. Det här ser oerhört billigt ut. THE CONJURING hade en budget på 20 miljoner dollar. Den här kostade fem miljoner. Förvisso påstås uppföljaren ha högre budget än den första INSIDIOUS, men det här ser hemskt ut. Det digitala filmfotot är kallt - det ser ut att vara skjutet på video. Sterilt, okänsligt, kliniskt och totalt befriat från liv och värme.
Vad handlar då det här om? Tja, jag vet inte riktigt. Det börjar 1986, då lille Josh påstår sig ha en osynlig vän. Ockulta utredare anländer och konstaterar att "vännen" är ett synnerligen elakt spöke. Den synska kvinnan Elise hypnotiserar Josh så att han ska glömma sin förmåga att se spöken. 25 år senare har Josh vuxit upp till Patrick Wilson. Han fru Renai (Rose Byrne, som också återvänder från originalet) förhörs av polisen, eftersom Elise (Lin Shaye, återvändare hon också) hittats död och allt pekar på att Josh mördat henne. Renai tror dock att Josh är besatt, så tillsammans med en handfull spökjägare återvänder de till huset där Josh växte upp. Barbara Hershey spelar hans mor. Detser inte bättre ut än att Josh kontrolleras av en död kvinna; the Bride in Black.

... Och så börjar det att spöka.

Som fan!

James Wan trampar plattan i mattan och vräker på med spökerier redan från start, och han ökar hela tiden. Här finns ingen plats att hämta andan eller reflektera över vad det är som utspelar sig på duken - och och det som sker där är bara rörigt och dumt. Skräckfilmsmusik med gnisslande fioler fläskar på oavbrutet.
Här och var finns ett par bra idéer och scener som skulle kunna fungera - till exempel ett helt rum fullt av sittande lik insvepta i lakan. Men filmfotot är så fult och okänsligt att det inte fungerar för fem öre. Om det nu funnits femöringar i dagens Sverige.

Overkill är bara förnamnet. Allt det som gjorde åtminstone första halvan av THE CONJURING så effektiv och kuslig saknas helt. Inte en enda gång kände jag nackhåren resa sig eller tyckte att det var åtminstone lite spännande.

Så länge manus, regi och filmfoto är bra, spelar budgeten ingen roll. Flera av mina favoritfilmer kostade en bra bit under miljonen. Men INSIDIOUS: CHAPTER 2 är ett oinspirerat hafsverk som ser ut att komma från Cheapo Productions.(Biopremiär 4/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar