Bio: Fast & Furious 7

Foton copyright (c) UIP

Så får den då premiär till slut, FAST & FURIOUS 7. Jag ska inte säga ”äntligen”, för jag kan inte precis påstå att jag sett fram emot den, men det har ju skrivit mängder om filmen, eftersom dess ena stjäna; Paul Walker, omkom mitt under inspelningen (dock inte framför kameran utan under en inspelningspaus). James Wan (SAW) regisserade och var uppspelt över att få göra sin karriärs första riktigt stora Hollywoodfilm – och så dog Walker. Inspelningen avbröts, premiären sköts upp på obestämd tid, och man funderade på hur man skulle kunna avsluta filmen utan Walker.

Jag vet inte hur många av sina scener Paul Walker hann spela in, men det bör ha varit åtminstone hälften, troligen mer. Manuset skrevs om och Walkers bröder fick hoppa in som stand-ins, och i vissa scener ska man ha lagt in Walkers ansikte digitalt på andra kroppar. Det var faktiskt lite irriterande att känna till detta när jag såg filmen – jag satt förstås hela tiden och försökte upptäcka i vilka scener det inte är Paul Walker. Det var rätt hopplöst, bortsett från de scener där det är uppenbart att man anlitat stuntmän.

Det enda jag minns av FAST & FURIOUS 6 är att Jason Statham dök upp under ett par sekunder på slutet. Jag minns ännu mindre av FAST & FURIOUS 5 – för att inte tala om de tidigare filmerna i serien. De flyter ihop till en enda slickad bilkrascharorgie. De senaste filmerna fick förhållandevis bra kritik, men jag tyckte mest att de var sterila, överlastade och lite påfrestande. Trista rollfigurer, ointressant handling, och evighetslånga filmer.

FAST & FURIOUS 7, som bara heter FURIOUS 7 i original, bjuder på mer av detsamma. Mer av allt – i rikliga portioner. Jason Statham spelar Deckard Shaw, bror till en terrorist som dödades i förra filmen. Nu är han ute efter hämnd – han tänker döda samtliga personer i Doms (Vin Diesel) och Brians (Walker) bilåkargäng. Han är inte att leka med, den här Shaw. Han går fram som en Terminator, dyker upp överallt och verkar ha oändliga resurser. Fast det har även Dom och de andra. Fråga mig inte var de får alla prylar ifrån.

Kampen mot Shaw är inte det enda handlingen går ut på. En somalisk terrorist (Djimon Hounsou) är på jakt efter ett superavancerat hackerprogram döpt till Guds öga. Detta program är även en topphemlig säkerhetsorganisation ledd av Kurt Russell ute efter – så han anlitar Dom, Brian och de andra för att hitta Guds öga och kalaskexet som uppfinnit det. Hjältarna far därför världen runt och har sig, och hela tiden har de Shaw efter sig.

Det här är väl handlingen.  På ett ungefär. Jag hängde inte med riktigt – handlingen har en tendens att försvinna bland alla biljakter, actionscener och explosioner, och sådana förekommer mest hela tiden. Det känns allt lite märkligt att se Brian O’Conner överleva bilkrasch efter bilkrasch, samt andra faror, och veta att Paul Walker omkom i just en bilkrasch. Och bilkrascherna i Wans film är inte nådiga. Dock är de inte värre än att hjältarna – och Shaw – bara kliver ur totaldemolerade bilar som farit ut för stup eller byggnader, och bara borstar av sig, som om de halkat på ett bananskal.

Dwayne Johnson återkommer han också, men han åker på stryk alldeles i början och hamnar på sjukhus, där han spenderar resten av filmen, innan det på slutet är dags att gå ut på gatan som en annan Schwarzenegger. Michelle Rodriguez har en catfight med Ronda Rousey; den där trista bruden från THE EXPENDABLES 3, och minsann om inte skurkarna har anlitat Tony Jaa. Tror filmmakarna verkligen att vi köper att Paul Walker skulle ha en chans mot Tony Jaa?

Ett problem med att låta Jason Statham spela skurken är att han är mycket coolare än hjältarna – i synnerhet den degige Vin Diesel. Jag satt och höll på Deckard Shaw. Dwayne Johnson har ju visat sig besitta charm och självironi och Kurt Russell verkar ha kul, men annars är det trista typer – även om Paul Walker verkar ha varit en trevlig prick.

En del fajter är bra, en hel del bilstunts är kul och imponerande, men allting är för hetsigt och det håller på för länge – filmen varar två timmar och sjutton minuter. Snacka om overkill. Det är rätt tröttande med allt bilåkande och alla demoleringsorgier.

När FAST & FURIOUS 7 premiärvisades på en festival i USA bad producenten publiken att inte avslöja för sina vänner vad som händer med Paul Walkers rollfigur. Således förväntade jag mig en smart och oväntad vändning. Men den kom aldrig. Walker är med från början till slut – fast slutet har försetts med en kort, sentimental snutt mellan Dom och Brian, följd av ett kollage med scener med Walker från de tidigare filmerna, och så förstås  texten ”For Paul”.

Slutet öppnar självklart för en FAST & FURIOUS 8.

(Biopremiär 1/4)
<!–
google_ad_client = "ca-pub-3083732164083137";
/* TOPPRAFFEL!-inlägg */
google_ad_slot = "7529329410";
google_ad_width = 234;
google_ad_height = 60;
//

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js

Lämna en kommentar