Bio: Fast & Furious 6

Foton copyright (c) UIP Sweden

Den var väl oundviklig, den sjätte filmen i FAST & FURIOUS-serien. Den förra filmen, FAST &; FURIOUS 5, blev inte bara kommersiellt framgångsrik, den fick även överraskande bra recensioner. Själv var jag väl inte sådär jätteförtjust i den – men den var bättre än den fjärde delen, som hette FAST & FURIOUS, utan någon siffra efter titeln. Men jag måste understryka att jag inte minns ett dugg av vad filmerna handlade om, vad som hände i dem. Jag kommer knappt ihåg enskilda scener. Vilket även gäller för de tre första filmerna. Jag anstränger mig för att minnas att Dwayne Johnson introducerades som nye rollfiguren Hobbs, medan Michelle Rodriguez’ figur Letty dödades.

Justin Lin återvänder i registolen, och alla de gamla skådisarna är tillbaka i sina roller – inklusive Michelle Rodriguez. Letty var minsann inte alls död. Hon låg på sjukhus med minnesförlust och slog sig sedan ihop med den slemme skurken Shaw (Luke Evans), som utför samma sorts bilburna kupper Toretto (Vin Diesel) och hans gäng sysslade med innan de pensionerade sig för att leva laglydiga liv.

Snuten Hobbs letar upp Toretto på kanarieöarna. Där bor även före detta snuten och numera Torettos kompis Brian (Paul Walker), som ska bli farsa. Någon pappaledighet blir det inte tal om. Hobbs och hans nya partner Riley (Gina Carano) behöver hjälp av Toretto, Brian och deras fortkörande gäng. Och de kan inte tacka nej, eftersom Hobbs visar upp ett nytaget foto på Letty – Torettos före detta flickvän. Nu är han ihop med en som heter Elena (Elsa Pataky), men hon tycker att han ska åka iväg och leta upp Letty och samtidigt passa på att spöa upp Shaw.

… Så det gör Toretto och hans gäng. Shaw har snott topphemliga domedagsprylar värda en miljard, och jakten på honom går över halva Jordklotet. Fast främst i Ryssland och London.

Det här är väl ungefär vad filmen handlar om. Jag minns inte så noga. Handlingen spelar ingen som helst roll här. Det här skulle kunna handla om precis vad som helst. FAST & FURIOUS 6 är ännu större, mer explosiv och mer högljudd än tidigare. Men större och dyrare är inte nödvändigtvis det samma som bättre.

Två timmar och tio minuter varar det här – och det är alldeles för länge. Vissa actionscener, bland annat slutuppgörelsen, känns som om de håller på en evighet. Men vill man bara ha bilåkning och action, och absolut ingenting annat får man valuta för pengarna. Bombastisk men snäll action, alltså. Det här är ännu en film med PG-13-gräns i USA, vilket innebär att ingen svär och våldet är oblodigt.
FAST & FURIOUS 6 får väl sägas vara … okej. Jag ger den godkänt. Och att jag tycker så beror främst på Gina Carano från Steven Soderberghs rätt misslyckade HAYWIRE. Carano är ingen vidare skådis; verkligen inte, men hon har utstrålning, ser cool ut och är en jävel på att slåss. Den här filmen innehåller en fantastisk actionsekvens nere i Londons tunnelbana. Carano och Rodriguez pucklar på varandra så det står härliga till, medan två andra i Torettos gäng slåss med en annan av skurkarna. Det här är enastående, antagligen den bästa actionscenen i hela filmserien. Slutuppgörelsen, som lyckas kombinera biljakter och kampsport med flygplan, är också makalös – men som sagt alldeles, alldeles för lång.

Filmens sista scen är både löjeväckande och lite äcklig – vem vill de de här hårda hjältarna ta varandras händer och be bordsbön? Va? Ännu mer löjeväckande är att denna bordsbön följs av en textskylt som uppmanar publiken att inte försöka sig på de avancerade bilstunts som utförs i filmen. Fniss! Tydligen är dagens biopublik osannolikt korkad.

FAST & FURIOUS 6. Den sjätte filmen. Det är många filmer det. Men det räcker inte. Det blir en sjua. Hur jag vet det? Jo, därför att det även bjuds på en epilog! Och i denna introduceras en ny rollfigur. En Mycket Känd Och Populär Actionskådis medverkar ett par sekunder – och bygger upp till en fortsättning. Och hans medverkan gör att jag inte är helt avigt inställd till FAST & FURIOUS 7, eller vad den nu kommer att heta.

… Men när får vi se Gina Carano spela huvudrollen i en riktigt, riktigt bra actionfilm?

(Biopremiär 22/5)
<!–
google_ad_client = "ca-pub-3083732164083137";
/* TOPPRAFFEL!-inlägg */
google_ad_slot = "7529329410";
google_ad_width = 234;
google_ad_height = 60;
//

Lämna en kommentar