lördag 18 november 2023

Serier: Mallan x 4

MALLAN ÄR MED - EN OTÄCK HISTORIA
MALLAN KOMMER BORT - EN FÖRRYMD HISTORIA
MALLAN SER RÖTT - RÄDDARE I NÖDEN
MALLAN & MÖRTEN - EN TRIST HISTORIA
av Nicolas Križan
Epix Bokförlag AB


Slå dig ner intill min imaginära chiffonjé, så ska vi prata om Nicolas Križan en stund. 

Nicolas Križan tillhör de av mina vänner jag känt längst. Om jag inte redan hade sett hans bilder i något seriefanzine - han debuterade i fanzines 1977 - såg jag Nicolas' serier första gång i nummer 1/1981 av tidningen Svenska Serier. Där publicerades strippserien Lillen, en serie Nicolas nu producerat av och till och på olika sätt i över 40 år - han är nu aktuell med en bok om Lillen, vilken väl släpps när som helst.

På 1980-talet var Nicolas Križan ohyggligt verksam inom både seriefandom och science fiction-fandom. Han ritade gärna fantasy, hans stil var elegant och kraftigt influerad av folk som Barry Windsor Smith och Bernie Wrightson. Hans bilder och serier syntes överallt. 

Mytomspunnen är serien "Hämnden ät ljuv", del ett täcknades 1980 och publicerades i nummer 5 av fanzinet Snappar'n, som kom ut 1982. Denna fantasyserie handlar om en naken brud som ska rida iväg för att rädda sin bror från en trollkarl. En man varnar henne för puckelryggen i skogen! Tjejen träffar puckelryggen, som visar sig vara snäll. När Nicolas 1982 avslutade serien med en del två, hade han tröttnat på den. Serien blev mycket kortare än planerat och slutar abrupt. Det står att regnet föll för evigt. Puckelryggen ät bortglömd. Vi är många som frågat om den där puckelryggen under dessa gångna 41 år! Eller, många är kanske att ta i. Det är nog bara jag.

Nicolas tillhörde de största stjärnorna i Amatörseriesverige på den tiden och han var en av de första jag skrev till när jag tiggde material till mina första egna fanzines. Han skickade snällt över några bilder jag tryckte - en av dem tryckte jag upp och ner, för säkerhets skull. 

Ur Snappar'n nr 5, utgiven 1982.

Nicolas blev även den första av alla dessa fanzinekillar på 80-talet som jag träffade i verkligheten. Han bodde ett tag i Göteborg, och när jag 1986 hälsade på släkten i Sävedalen, åkte jag hem till Nicolas. Vi åt nybakade bullar och han sa att han tyckte att Richard Corben ritar kladdigt.

Han jobbade på en reklambyrå och det gör han fortfarande. En hemsökt reklambyrå, till och med. Mellan varven har han ritat serier om Mumin och han har formgivit en massa seriealbum, böcker och tidningar. Sedan 2016 gör han barnböckerna om Mallan. Senast jag träffade Nicolas, det var på Bokmässan, frågade han om jag ville skriva om Mallan; en fjärde bok hade nyligen kommit ut. Tja, det kan jag väl göra, även om jag aldrig skriver om barnböcker, allra minst sådana mina kompisar har gjort.

Mitt förhållande till barnböcker och bilderböcker är inte jättebra. När jag var barn gillade jag bilderböcker av folk som Richard Scarry, bilder med en massa detaljer. Men jag började läsa serier väldigt tidigt, och serier var mycket roligare och mer lockande och inspirerande än regelrätta barnböcker. Jag läste få barnböcker.

Ur "Mallan ser rött": en minst sagt oväntad referens till Conan Barbaren.

På sätt och vis är böckerna om Mallan serier - det är serier med oftast en bild per sida. Oftast finns det bara en kort mening per sida, skriven med enorma bokstäver. Enligt baksidestexten vänder böckerna sig till läsare i åldern 3-6 år, och det är väl ungefär där jag befinner mig..

Det här är något slags skräckhistorier byggda på sådant små barn kan relatera till. Historierna är överraskande ångestladdade och ibland en aning existentiella. Sluten är öppna på ett sätt som är tänkt att skapa diskussioner. 

I den första boken, "Mallan är med", leker Mallan med några barn hon är tvingad av lyda. Barnen gräver ner Mallan upp till halsen och går därifrån. I "Mallan kommer bort" har Mallan bråkat med sin ömma moder och springer in i skogen. Där går hon vilse och träffar några rymdvarelser som behöver hjälp. "Mallan ser rött" handlar om att Mallan, rätt oväntat, leker barbarkrigare. När några barn är dumma mot hennes lillebror Mörten, spöar Mallan skiten ur de dumma barnen, vilket ger Mallan ångest. Den senaste boken, "Mallan & Mörten - En trist historia", utspelar sig när en smitta härjar (kan det vara pandemin, tro?) och Mallan och Mörten får därför inte gå ut. De har tråkigt och börjar rita. Mallan trillar in i sin teckning och försvinner. 

Ur "Mallan & Mörten - En trist historia".

Eftersom Nicolas Križan är grafisk designer, är förstås utformningen av dessa böcker synnerligen genomtänkt. Teckningarna är enkla och tydliga, färgerna är få; omslagsfärgen dominerar innehållets färger. Sidantalet och litet och för en läsare som är äldre än 3-6 år tar det en minut eller två att läsa en bok, beroende på hur snabbt man kan bläddra. Läser man för en liten glytt, lär man få läsa dem om och om igen. Mallan-böckerna har fått bra kritik och det är lätt att förstå varför.

Jag väntar med spänning på nästa bok i serien, "Mallan och puckelryggen". 

Regnet föll för evigt ...

2 kommentarer:

nicolas krizan sa...

Kul att läsa! Två detaljer:

• Första Mallanboken var faktiskt en niosidig serie från början, den valdes ut i Uleåborgs seriefestivals tävling och finns därför med i deras antologi »Hunger of horror« (2015).

• Jag är numera AD på Mio istället för på reklambyrå.

Pidde Andersson sa...

... Är Mio också hemsökt?

Skicka en kommentar