fredag 22 september 2023

Bio: Expend4bles

Foton copyright (c) Noble Entertainment

Jag inser att jag var lite väl positiv till de två första EXPENDABLES-filmerna när de kom 2010 och 2012. Då var slagkraftiga, blodiga actionfilmer sällsynta på bio, så en återgång till 80-talets våldsamma grabbfilmer var välkommen. Dessutom var det kul att se alla dessa gamla actionstjärnor igen - på en och samma gång. Jag har sett om filmerna sedan dess och de är inte precis jättebra.

THE EXPENDABLES 3 tyckte jag inte var bra när den kom 2014. Detta berodde delvis på att man gjort en film med den lägre åldersgränsen PG-13 för att locka en större publik. Den första filmen innehöll hinkvis med blod och svordomar, THE EXPENDABLES 2 innehöll blod, men inga svordomar, eftersom den hejdlöst kristne Chuck Norris inte ville vara med om det svors. Den tredje filmen innehöll varken blod eller svordomar.

Denna fjärde film har fått den konstiga titeln EXPEND4BLES. Ska det läsas som EXPENDFOURBLES? Nej, de har bara kört vidare på den märkliga trenden att lägga till eller ta bort ett "the" i titeln på uppföjare, och att sätta en fyra istället för ett A tyckte de väl var fräsigt värre.

Den här gången är blodet och svordomarna tillbaka - däremot har de glömt manuset. Ja, jösses. Vad fan var det här?

EXPEND4BLES är regisserad av Scott Waugh, som senast gjorde den vansinnigt usla HIDDEN STRIKE med Jackie Chan och John Cena. Den filmen hamnade direkt på Netflix i Sverige (och i de flesta andra länder, kan jag tänka mig). EXPEND4BLES är väl aningen bättre än HIDDEN STRIKE, men det säger inte så mycket.

Iwo Uwais (från THE RAID-filmerna) spelar den onde Rahmat, som tänker stjäla kärnvapenspetsar av den lika mystiske som okände superskurken Ozelot. Barney Ross (Sylvester Stallone) och de andra i Expendables-teamet skickas till Libyen för att stoppa Rahmat, men uppdraget går åt skogen. Dessutom händer något ytterst oväntat i Libyen.

Att uppdraget gick fel skylls på Christmas (Jason Statham), så han kastas ut ur teamet innan de ger sig ut för att stoppa Ozelot, som fraktar kärnvapen på ett fartyg någonstans utanför Ryssland - Ozelot har för avsikt att starta ett tredje världskrig. Eftersom han nu är arbetslös, tar Christmas jobb som livvakt, men det går inte så bra. Han vill hämnas, så han ger sig också iväg efter Ozelot.

Teamet har en del nya medlemmar den här gången, varav några är rätt anonyma. Dolph Lundgren och Randy Couture är tillbaka som Gunner och Toll Road. Curtis "50 Cent" Jackson spelar Easy Day. Jacob Scipio spelar Galan, som pratar för mycket och gillar golden showers. Jag kollar upp Scipio och inser att jag sett honom i flera filmer, utan att minnas honom. Kanske är han mest känd för att ha gjort en av rösterna i barnprogrammet BYGGARE BOB. Levy Tran, som spelar Lash, känner jag inte heller igen, hon har mest medverkat i TV-serier. Andy Carcia spelar deras slemme chef Marsh, som har en tandpetare i munnen. Christmas åker till Thailand, där han letar upp en som heter Decha och som spelas av Tony Jaa.

Den i teamet som ges mest utrymme är Christmas' argsinta flickvän Gina (Megan Fox). Här undrar man förstås vad hon har där att göra. Gina ska föreställa något slags elitsoldat - och hon ger verkligen inte intryck av att vara vare sig elit eller soldat. Eller något annat. Absolut ingenting på Megan Fox ser ut att vara äkta. Hon är hårdsminkad genom hela filmen, hon är så fixad att hon ser ut att vara airbrushad, och även om hon är beväpnad till de blekta tänderna, har hon bar mage. Hon är lika övertygande som Denise Richards var som kärnfysikern Christmas Jones i Bondfilmen VÄRLDEN RÄCKER INTE TILL. (Och därmed fick jag in två rollfigurer med namnet Christmas i denna text.)

De två sista tredjedelarna av EXPEND4BLES utspelar sig ombord på fartyget, där folk slaktar varandra så att blodet sprutar. Det påminner en del om PROJECT WOLF HUNTING - det är nästan lika blodigt, och det är lika tjatigt. Ultravåld i trista miljöer. På slutet serveras ännu en överraskning (som inte är så överraskande som det är tänkt) och det hela känns som en fläskig antiklimax. Jag tänkte "Var det här allt?!".

Den här filmen funkar inte alls om man ställer aningen mer krav på en actionfilm än konstant skjutande och knivhuggande. Manuset är alldeles för tunt och oinspirerat. Rollfigurerna är platta. Försöken till humor är riktigt dåliga. Jag gillar ju Stallone, Dolph, Statham och Jaa, men de kan inte rädda det här. De datoranimerade effekterna är ofta undermåliga och green screen-scenerna är uppenbara, vilket gör att filmen ser billig ut, sina 100 miljoner dollar till trots. En timme och 43 minuter varar EXPEND4BLES, en barmhärtig tid. Jag kollade inte på klockan när eftertexterna började rulla, men det var väl efter drygt 95 minuter. Det kändes lite grann som att alla inblandade tröttnade på det hela, gick hem, och lät filmen sluta i förtid.

Det här är en film från Millennium Media. Millennium var B-filmsbolaget Nu Images biofilmsgren - på 90- och en bit in på 2000-talet vällde det ut direkt-på-DVD-action från Nu Image, de var 90-talets Cannon, kan man säga. Dotterbolaget Millennium blev senare huvudbolaget. EXPEND4BLES känns dock som en gammal Nu Image-film. Det är alldeles för simpelt och fantasilöst. Framför allt är det tråkigt. THE EXPENDABLES 3 hade om inget annat Mel Gibson som skurk.

En scen är dock jättebra. Det är när Christmas jobbar som livvakt och bär kostym. Här blir Jason Statham plötsligt Frank Martin från TRANSPORTER-filmerna en liten stund, och jag tänkte att jag hellre hade velat se en ny TRANSPORTER-film.


 

 

 

 

 

(Biopremiär 22/9)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar