tisdag 13 juni 2023

Bio: The Flash

Foton copyright (c) Warner Bros.

Då får den premiär till slut, THE FLASH. Många har undrat vad som skulle hända med Andy Muschiettis film efter alla kriminella skandaler huvudrollsinnehavaren Ezra Miller varit inblandad i de senaste åren. Några har gissat att Warner Bros. skulle göra som Ridley Scott gjorde med ALL THE MONEY IN THE WORLD, filmen där alla scener med skandalomsusade Kevin Spacey spelades in på nytt med Christopher Plummer. Men nej, Miller fick vara kvar. 

Jag hade vissa förhoppningar på den här filmen. Den verkade kul och Michael Keaton skulle göra comeback som Läderlappen i den. Som så ofta är fallet nuförtiden lämnade jag salongen besviken.

THE FLASH är en film som är nästan bra hela tiden. Allting i filmen är nästan. Det är så mycket nästan här att slutresultatet inte blivit särskilt bra.

Filmen börjar onekligen jättebra. Ezra Miller spelar Barry Allen, forskaren som blivit den blixtsnabbe superhjälten Blixten. I en prolog får Blixten stora problem när han på egen hand måste avvärja en enorm katastrof när en skyskrapa håller på att rasa ihop - Stålmannen är bortrest. Samtidigt jagar Läderlappen (Ben Affleck) vilt skjutande skurkar. En massa bebisar drösar ut från skyskrapan och Blixten måste fånga dem innan de slår i marken - vilket blir svårt, eftersom Blixten inte hunnit äta frukost, han har därför inte energi nog för att reda ut det. De datoranimerade bebisarna ser lite otäcka ut, men detta är en jättekul scen. Även avslutningen på prologen är kul, när Mirakelkvinnan (Gal Gadot) dyker upp.

Här inser jag även att Ben Affleck är den bästa film-Läderlappen. I den här filmen ser han verkligen ut som Frank Millers version från 80-talet. Filmerna Affleck varit Läderlappen i är inte bra, de är snarare dåliga, men han är bra.

Denna roliga, underhållande och innovativa prolog känns lite grann som superhjältetidningar från när jag växte upp. Resten av filmen är långt ifrån lika bra.

Marvel har de senaste åren ägnat sig alltför mycket åt multiversum. Det var kul en gång, men nu känns det tjatigt och irriterande. Vi har sett det här nu. Och här kommer nu konkurrenten DC med en film om också handlar om multiversum - som om de försöker plagiera Marvel. Nu gav förstås DC sig på multiversumgrejen redan 1985 i maxiserien Crisis on Infinite Earths, och de har säkert varit inne på det ännu tidigare i serier jag glömt bort. Men ändå.

THE FLASH är en variant på TILLBAKA TILL FRAMTIDEN. Det är nästan samma story. Om vi inte skulle fatta det själva, så påpekas det flera gånger i filmen. Blixten upptäcker att om han springer tillräckligt fort kan ha resa i tiden. Blixtens mor mördades när Barry var liten. Därför reser Blixten tillbaka i tiden för att rädda livet på morsan, men när han kommer tillbaka till sin egen tid, är det mycket som inte stämmer - eftersom han ändrade i dåtiden, har även nutiden förändrats. Tillbaka i nutiden träffar Blixten sitt yngre jag, som också spelas av Ezra Miller. Den unge Barry Allen har ännu inte fått sina superkrafter, han är bara en störig tonåring. 

Av diverse skäl fastnar den vuxne Barry Allen i denna felaktiga nutid, där Eric Stoltz inte ersattes av Michael J Fox i TILLBAKA TILL FRAMTIDEN. Jobbigt blir det när General Zod (Michael Shannon) plötsligt anfaller jorden med sin rymdarmé. Barry den äldre och Barry den yngre behöver hjälp, men den ende superhjälte som finns i denna värld, är Läderlappen (Michael Keaton), som är nerdekad, eftersom ingen behöver hans hjälp längre. Stålmannen har ingen hört talas om.

Medan de försöker stoppa Zod hittar den en rymdkvinna som hålls fången i Ryssland. Det visar sig vara Stålmannens kusin Kara (Sasha Calle), det vill säga Stålflickan.

Av någon anledning har filmskaparna valt att koka ihop det sämsta ur SUPERMAN - THE MOVIE från 1978 (där Stålmannen ställer allt till rätta genom att vrida tillbaka tiden), det sämsta ur MAN OF STEEL från 2013 (General Zod anfaller och det blir ett jätteslag), samt det mest uttjatade från Marvel, det vill säga multiversumgrejen. Den lättsamma tonen från prologen försvinner och ersätts med alldeles för mycket konstigt, datoranimerat, kosmiskt mumbo-jumbo, där Blixten kutar runt i tiden.

Ezra Miller är bra och sympatisk som den vuxne Barry Allen - men väldigt jobbig och påfrestande som den unge Barry. Mycket i filmen skulle inte hända om den unge Barry kunnat uppföra sig.

Stora delar av sista akten består av alldeles extra kosmiska scener där lite olika Blixten, Stålmannen, Läderlappen och andra flimrar förbi - George Reeves, Christopher Reeve, Helen Slater, Adam West med flera. Filmens stora behållning är att vi äntligen får se Nicolas Cage som Stålmannen, om än i datoranimerat skick. Han ser lite konstig ut - rent allmänt är datoranimeringen i THE FLASH inget vidare.

Nå, filmen innehåller en del roliga scener, och jag skrattade åt en punch line i slutminuterna. Jag gillade att vi åter får höra Danny Elfmans Läderlappstema från Tim Burton-filmerna. Men den här filmen är inget vidare. Den kunde dock ha blivit bra. Om inget annat är den bättre än BLACK ADAM och kanske även bättre än SHAZAM! FURY OF THE GODS.  

Stålflickan är relativt personlighetsbefriad och har inte mycket att göra, men man ska visst spela in en solofilm om henne.

TV-serien med John Wesley Shipp från 1990 är mycket bättre än den här långfilmen. TV-serien från 2014 har jag inte sett. 

 

 

(Biopremiär 14/6)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar