torsdag 25 maj 2023

Netflix: Mother's Day

Foton copyright (c) Netflix

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en polsk sådan.

... Och som jag nämnt flera gånger tidigare är det kul att vi tack vare Netflix nu får se en massa polsk genrefilm, det har kommit ett gäng de senaste åren. Tidigare var de enda polska filmer som visades i Sverige smala, konstnärliga dramer, som gick upp på de alternativa biograferna. Tjoflöjtfilmer fick polackerna behålla.

MOTHER'S DAY, i regi av Mateusz Rakowicz ... Det här är i princip samma film som THE MOTHER med Jennifer Lopez, vilken ju hade premiär på Netflix häromveckan. MOTHER'S DAY har dock betydligt lägre budget - och den är betydligt bättre, och kortare, än THE MOTHER.

Agnieszka Grochowska spelar Nina, en före detta soldat som iscensatt sin egen död för att gå under jorden. Hennes son Max togs om hans av fosterföräldrar. Max' far har mördats av slemma skurkar, och Max vet inte om att fosterföräldrarna inte är hans riktiga föräldrar.

Nu har Max hunnit bli sjutton år. Väldigt onda gangstrar är ute efter Nina, och för att komma åt henne kidnappar de Max. Nina måste frita Max, han förstår att hon är hans mor, och sedan måste Nina ta kål på så många skurkar som möjligt. Javisst, precis som THE MOTHER.

Filmens skurkar är inte vilka pellejönsar som helst. De är ett gäng pervos anförda av en psykopat som går omkring i något slags bisarr fetisch-utstyrsel, han har röven bar för det mesta. Hans underhuggare ser ut som gänget i DEATH WISH 3, ungefär. Mellan varven har de fest och dansar.

MOTHER'S DAY är en väldigt polsk film. Färgskalan går i sjösjukegrönt och uringult, alla medverkande är bleka och glåmiga, utom Max, som är mörkhyad. Nina ser ut att ha spenderat de senaste sjutton åren med att dricka sprit och kedjeröka. En ond och bastant kvinna bör medalj på bröstet. Alla bostäder är sunkiga. Filmen är dock väldigt stilsäker.

Vad som utmärker den här filmen är de uppfinningsrika actionscenerna. I filmens inledning attackeras Nina av ett gäng slödder på gatan, efter att hon köpt en kasse burköl. Hon bekämpar de attackerande killarna med hjälp av ölburkar. Under filmens gång dödar hon med maskingevär, pistol, kniv, händerna, stekpanna, slev och morötter. Hon kastar även ägg på folk. Det känns som om Rakowicz har tittat på John Wick-filmerna och tänkt "Men varför dödar Wick inte fienden med morötter?". Under filmens gång åker även Nina på rejält med bank - flera gånger.

Filmen är brutal och estetiskt ser den dyster ut, men den innehåller en hel del humor - medveten humor. Här finns både roliga repliker och roliga rollfigurer. I en scen ligger skurkledaren på en uppblåsbar dyna i en uppblåsbar pool och plaskar, medan hans manskap dansar bakom honom. Plötsligt knäpper han med fingrarna, och då slutar de dansa - de pausas som om ledaren tryckt på en fjärrkontroll.

Mitt betyg härunder är kanske att ta i, men jag tyckte att MOTHER'S DAY var väldigt underhållande, kul, ja, riktigt uppfriskande att se. Jag skulle inte ha något emot att se Nina återkomma i en uppföljare. Det finns ju en massa andra grönsaker och rotfrukter hon kan ha som tillhygge! "Kniv? Det går precis lika bra med selleri!"


 

 

 

(Netflixpremiär 24/5)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar