måndag 17 april 2023

Netflix: Fenomen

Foton copyright (c) Netflix

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en spansk sådan.

FENOMEN, i regi av Carlos Therón, påstås bygga på sanna händelser och huvudpersonerna finns, eller har funnits, i verkligheten. 

1987 startade jesuitprästen fader José María Pilón något han döpte till Hepta-gruppen. En liten grupp människor som undersöker paranormala fenomen. Fallet som tas upp i den här filmen ägde rum i Madrid 1999.

De tre medelålders kvinnor som tillsammans med fader Pilón utgör gruppen är visst TV-stjärnor. De blir igenkända av folk på stan. När Pilón ska undersöka en hemsökt lägenhet råkar han ut för otäcka saker och hamnar på sjukhus. Tillsammans med en ung kille som inte tror på det övernaturliga, beger de tre kvinnorna sig till lägenheten de med. Oförklarliga saker sker.

FENOMEN börjar som en skräckkomedi. Den är lite lustig emellanåt. Kvinnorna går in i lägenheten tillsammans med ett annat par, kvinnorna säger att det luktar konstigt därinne, och får svaret "Det är min man som lider av kraftiga svettningar". 

Ungefär halvvägs in försvinner humorn och det blir något slags seriös rysare. Här någonstans började jag tappa intresset. Det här är en snygg film, men den är märkligt oengagerande. Jag brydde mig inte alls, det är inte spännande eller otäckt, och när Therón på slutet vräker på med skräckeffekter kom jag på mig med att sitta och tänka på annat.

Detta är ofta fallet med spansk genrefilm, jag vet inte riktigt varför. De senaste 20-25 åren har det kommit en rad uppmärksammade spanska skräck- och spökfilmer, de är alla snygga och välspelade, men med några få undantag tycker jag inte att de håller; det är något som saknas - och jag vet inte vad det är. Jag kan inte sätta fingret på vad som är fel. Så var det även på 1970-talet. Jag gillar en del spansk 70-talsskräck, som Blind Dead-filmerna och några till, men de flesta av dessa filmer saknar något som fanns i de italienska filmer som gjordes samtidigt. De spanska filmerna var i många fall aningen mer traditionella än de italienska, lite yxigare.

Alldeles innan eftertexterna får vi se tre gamla tanter gå in på ett kafé. Jag gissar att de är verklighetens Hepta-grupp. En av dem dog visst kort efter det att FENOMEN spelats in.

Kvinnorna kedjeröker filmen igenom. 

 

 

(Netflixpremiär 14/4)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar