onsdag 5 april 2023

Bio: The Pope's Exorcist

Foton copyright (c) SF Studios

Har man sett en exorcistfilm, har man sett alla - känns det ibland som. De senaste åren har det kommit ett gäng exorcistfilmer, till exempel gick PREY FOR THE DEVIL upp på bio i oktober förra året. För det mesta känns filmerna som mer eller mindre trötta varianter på 1973 års EXORCISTEN. Det går liksom inte att göra som mycket av temat: en besatt människa i en säng och en eller flera katolska präster. De flesta exorcistfilmer som gjorts de senaste 50 åren följer ungefär samma mall. Med det inte sagt att en del av dem kan vara rätt bra - jag vill minnas att jag gillade Alberto de Martinos L'ANTICRISTO från 1974, den hette visst BESATT - EXORCISM på bio i Sverige året därpå.

Nu har ännu en exorcistfilm premiär, THE POPE'S EXORCIST i regi av Julius Avery, som gjorde OVERLORD och SAMARITAN. Liksom så många andra exorcistfilmer påstås den här filmen bygga på verkliga händelser. Filmens huvudperson, fader Gabriele Amorth, har funnits i verkligheten, han dog 2016. Ett par år innan sin bortgång påstod Amorth att han utfört 160 000 exorcismer. Vilken kille!

I THE POPE'S EXORCIST spelar Russell Crowe fader Amorth, en gladlynt exorcist som kör Lambretta och säger "Kucku!" till folk han passerar. 

Året är 1987 och en amerikansk änka, Julia (Alex Essoe), flyttar med sina två barn in i ett stort slott de fått ärva i Italien. Tonårsdottern Amy (Laurel Marsden) är tvär och vill inte alls flytta till ett slott i Italien. Slottet håller på att renoveras, tanken är att Julia ska sälja kåken dyrt, och när ett bar gubbar håller på att böka i källaren, råkar de släppa lös en demon som varit instängd i ett rum därnere.

Det bär sig inte bättre än att lillgrabben Henry (Peter DeSouza-Feighoney, som ser ut precis som Asia Argento gjorde på 80-talet) blir besatt. Julia och Amy undrar vad som tagit åt den plötsligt svärande och onde gossen. Ingen av dem tänker "Kyss Karlsson, det här är ju precis som i Exorcisten!" - eftersom det är 1987 borde de rimligtvis känna till EXORCISTEN.

Den lokale prällen anar vad som hänt och han tycker att det är bäst att kontakta Vatikanen. Påven (Franco Nero) skickar sin främste exorcist - fader Amorth. Amorth upptäcker att Vatikanen försökt dölja en del saker de senaste 500 åren, han hittar de mest fantastiska grejor i källaren. Att ingen hittat detta tidigare är dock märkligt. Amorth måste brottas med demonen och rädda lille Henry.

THE POPE'S EXORCIST börjar rätt bra. Filmen utspelar sig i Italien och till en början pratar alla italienska - så även Russell Crowe. Jag kan inte italienska, men i mina öron låter det som att Crowe inte misshandlar uttalet alltför mycket. Engelska talas inte förrän rollfigurer som inte kan italienska dyker upp. Crowe verkar trivas i rollen, han ser ut ha ha kul. Rent allmänt är skådespeleriet bra - och Franco Nero är alltid Franco Nero. Han fyller 82 i år, men är extremt välbevarad. Världens tuffaste påve. Tyvärr har han inte alltför mycket att göra i den här filmen. Det vore roligare om påven själv tog sig an demonen - med Gatling-kulspruta. Django vs Djävulen.

Filmens andra akt känns som något slags greatest hits ur 1973 års EXORCISTEN. Repliker och handlingsmönster känns igen. Henry säger "fuck" med monsterröst.

Under den tredje akten förvandlas filmen till något slags variant på nyinspelningen av EVIL DEAD, fler blir besatta och beter sig som demonerna i just EVIL DEAD.

... Och här tröttnade jag ganska rejält på THE POPE'S EXORCIST. Filmen har åldersgränsen R i USA; från 18 år. Detta innebär att den innehåller blod, svordomar och även lite naket - blodindränkt nakenhet. Men Julius Avery fläskar på för mycket. Precis som fallet ofta är i moderna amerikanska skräckfilmer. Det blir overkill, som det heter på främmande språk. Dessutom har jag aldrig tyckt att scener där människor och föremål slungas genom luften; poltergeistaktiviteter, är otäcka. Explosioner är heller aldrig otäcka i skräckfilmer, och ett par sådana förekommer också. Det blir för mycket. 

Är man ung och inte har sett speciellt många skräckfilmer i allmänhet, och exorcistfilmer i synnerhet, tycker man kanske att THE POPE'S EXORCIST är bättre än vad jag gjorde. Filmen är välgjord, effekterna är bra. Men den tredje akten gör att jag sänker betyget ett snäpp.

På kvällen efter att jag sett THE POPE'S EXORCIST såg jag om EXORCISTEN. Det är förstås stor klasskillnad. EXORCISTEN är lågmäld och påträngande, och det är en film med främst en vuxen publik i åtanke. För mig är det en film om Jason Millers rollfigur fader Damien Karras, snarare än den besatta Linda Blair och Max von Sydows exorcist.

... Jag såg även om EXORCISTEN II: KÄTTAREN. Tycka vad man vill om denna bänga film, men Ennio Morricones musik är fantastisk!


  

(Biopremiär 7/4)


2 kommentarer:

Jack J sa...

Django vs Djävulen - LOL.
Har du set den tyrkiske Eksorcisten? SEYTAN. Lavet året efter originalen og en 100 % remake (selvom alle påstår at originalen aldrig er genindspillet - førend den nye 2023-udgave). Den er ikke fantastisk, men interessant at se, ikke mindst pga. settingen i en anden kultur. Der ligger et restaureret print på youtube. Undertekster findes.

Jack J sa...

Hmm, jeg skrev en kommentar her i går, men den lader til at være forsvundet. Lad mig se, om jeg kan huske, hvad jeg skrev (haha).
Jeg har set "Eksorcisten" tre gange i biografen! Jeg så den første gang på dansk tv i 1986 (jeg optog den på betamax-video). En af mine absolut favoritter. Jeg ser ikke alle disse Eksorcist-agtige film (måske vil jeg en dag sætte mig for at se dem alle en efter en! What a thought!).
En film, som stort set alle horrorfans i vesten ignorerer, er det remake, som kom allerede i 1974, nemlig den tyrkiske SEYTAN (på bootleg-dvd udsendt som "The Turkish Exorcist"). Det er en frame-by-frame remake, men næsten alle ignorerer den, fordi den er tyrkisk og "ikke officiel". Se den endelig, hvis du ikke allerede har. Den er ikke fantastisk, men den er interessant pga. den anderledes kulturelle setting. Der ligger et flot restaureret print på YouTube (uploadet af copyright-holder, så vidt jeg er informeret). Jeg har en fil med undertekster.

(Mit gamle blogindlæg med link)
http://backyard-asia.blogspot.com/2019/10/turkish-1974-remake-of-exorcist-now.html

Skicka en kommentar