torsdag 9 februari 2023

DVD: Torpedo

TORPEDO (Studio S Entertainment)


Belgiska actionfilmer ser vi inte alltför ofta. Inte belgiska krigsfilmer heller. Belgisk krigsaction är sällsynt.

Jag har flera gånger, senast i min recension av WARHUNT, skrivit om att lågbudget-krigsfilmer av idag sällan är något att hänga i julgranen. Budgeten är oftast alldeles för låg, så pass låg att det verkligen syns hur billigt det är, och det funkar inte riktigt i filmer som kräver soldater, slag, militärfordon, explosioner och grejor.

TORPEDO kostade bara tre miljoner euro att göra och får därmed kallas lågbudgetfilm. Budgeten är förhållandevis låg. Men i det här fallet har filmskaparna placerat pengarna där de syns. 

Jag blev lite överraskad när jag började titta på den här filmen, som regisserats av Sven Huybrechts. Jag trodde att det skulle vara en dyster, allvarlig, realistisk historia - men istället visade det sig vara en Guys on a mission-film. En film lite grann i stil med originalversionen av INGLORIOUS BASTARDS.

Inledningen är bäst. Den utspelar sig 1941 i en liten by vid en skog någonstans i Europa. Tyska soldater går omkring och är elaka, och utanför ett hus hänger fyra avrättade män i snaror. Fast männen är inte alls avrättade - de är filmens hjältar, ett gäng motståndsmän. De vaknar till liv och mejar ner tyskar så att blodet sprutar.

Motståndsmännen, vars ledare är orakad, bär bomberjacka, och hatar tyskar efter en grym incident vi får se i tillbakablickar, tilldelas ett självmordsuppdrag. De ska i en stulen tysk ubåt frakta uran till USA, så att de kan snida sin atombomb. Tyskarna får absolut inte komma över uranet. Med sig på färden får de en tillfångatagen tysk ubåtskapten, som ska visa hur man åker ubåt. Kaptenen visar sig vara snäll.

Filmen tappar lite i fart när de väl ger sig iväg i ubåten, detta av samma skäl som de flesta ubåtsfilmer har en tendens att bli lite sega: det är trångt ombord på en ubåt. Det finns inte utrymme för några större scenerier och massiva actionscener. Det blir mest svettiga karlar och en kvinna i närbild.

Hjältarna stöter på patrull gång på gång. En av dem skadas allvarligt i en olycka ombord. Ubåten skadas några gånger. Tyska soldater hälsar på.

Det blir halvhyfsat spännande. TORPEDO är inte alltför tråkig. Dessutom är den snyggare och ser mer påkostad ut en sådana här filmer brukar göra. Dock vet jag inte om det var regissörens avsikt att jag skulle uppfatta hans film som ett tjofaderittan-äventyr.


  


0 kommentarer:

Skicka en kommentar