tisdag 21 februari 2023

Bio: Cocaine Bear

Foton copyright (c) UIP Sweden

Dunderhonung är väl en sak, men en björn som tar kokain - det är grejor det!

... Eller, det borde vara grejor. 

Skräckfilmer om björnar finns det inte alltför många. Först och främst tänker jag förstås på GRIZZLY från 1976, ett försök att göra HAJEN, fast med en björn. En rätt kul film. Det gjordes en uppföljare 1983, som då aldrig färdigställdes och som ansågs vara för dålig för att visas. År 2020 såg någon till att färdigställa den, och den släpptes 2021. Ingen jublade åt resultatet.

Det slog mig nu att jag ju har INTO THE GRIZZLY MAZE från 2015 i hyllan bredvid mig. Av någon anledning recenserade jag den aldrig. Det finns ytterligare ett par renodlade skräckfilmer om björnar, men de har jag inte sett. Äventyrsfilmer med björnscener bortser jag från, liksom muterade, björnliknande monster, som varelsen i PROPHECY (1979).

COCAINE BEAR är inspirerad av en verklig händelse. 1985 kastade en knarksmugglare ut ett flertal väskor med kokain från ett flygplan, sedan hoppade han själv ut från planet - men hans fallskärm fungerade inte, så han slog ner på en garageuppfart och dog på fläcken. En björn hittade kokainet i skogen, åt upp en massa, överdoserade och dog. De enda två som dog var smugglaren och björn.

I Elizabeth Banks' nya skräckkomedi COCAINE BEAR är det betydligt fler som dör. Filmen inleds med att smugglaren klantar sig när han dumpar kokainväskor från ett plan. I en skog får ett turistande friluftspar spelat av norrmannen Kristofer Hivju och holländskan Hannah Hoekstra syn på en björn som beter sig märkligt - som om den är bakom flötet. Björnen sätter efter paret, och tjejen äts upp.

Två barn bestämmer sig för att skolka och beger sig in i skogen. Där hittar de paket med kokain i buskarna. En öm moder, Sari (Keri Russell), cyklar iväg för att leta upp ungarna.

Ray Liotta spelar en slem droghandlare. Han skickar iväg sin son och dennes bäste vän för att leta upp kokainet, om det inte återfinns kommer onda colombianer att mörda dem och deras familjer. En polis får veta att dessa skurkar begett sig till skogen, så han åker också dit.

I handlingen förekommer även en sådan där skogvaktare, forest ranger, med uniform och revolver, hennes fånige kollega, och ett gäng slynglar som rånar folk i skogen. Det dyker även upp ambulanspersonal.

Alla dessa rollfigurer rör sig alltså i skogen. Och då kommer kokainbjörnen farande. Knarknallen. De flesta av rollfigurerna stryker med, eller lemlästas en aning.

Det här är en film jag borde gilla, tycker jag - men Elizabeth Banks' film lämnade mig ganska likgiltig. COCAINE BEAR är en film med problem. Det största problemet är att den inte riktigt vet om den vill vara en renodlad komedi eller ej. Det här hade funkat bättre om det bara var en ren splatterfilm - eller en ren komedi. Som det är nu får vi en del slapstick, varvat med blod och inälvor, och det är inte helt lyckat. Det blir aldrig spännande och otäckt, och det blir heller aldrig speciellt kul. Dessutom är antalet rollfigurer för stort, handlingen fokuserar inte på någon av dem, utan på allihop, vilket gör det spretigt.

Den datoranimerade björnen är hyfsat övertygande, filmmusiken låter ibland som klassisk monsterfilmsmusik, och det är ju bra, filmen har traditionella förtexter, vilket också är bra, och här finns en och annan bra scen. Men det räcker inte. Filmen varar bara 95 minuter, så den hinner aldrig bli tråkig. 

Ray Liotta dog en vecka efter att han loopat några av sina repliker i filmen. Han kommer att dyka upp i ytterligare tre filmer som fortfarande inte är färdigställda.


 

 

 

 

 

(Biopremiär 22/2)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar