söndag 1 januari 2023

Gott nytt år!

GOTT NYTT ÅR
PÅGAR Å TÖSER!

... Så ...

Vad kan ni förvänta er här på TOPPRAFFEL! under 2023? Tja ... Jag vet inte riktigt.

Jag har nämnt det åtskilliga gånger tidigare, senast igår, men sedan ett antal år tillbaka skriver jag seriemanus på heltid. 91:an, Åsa-Nisse, Uti vår hage och Fantomen. Det innebär att jag inte har tid att se- och skriva om allt som går upp på bio, vilket jag gjorde förr. Dessutom är det mycket som inte pressvisas i Göteborg - rättare sagt, det är mycket som inte pressvisas utanför Stockholm. Disney - vilket förstås inkluderar Marvel - pressvisar aldrig sina filmer här.

... Men det är faktiskt jäkligt skönt att slippa se allt som går upp på bio. När jag bodde i Malmö och såg allt, satt jag ofta och led. Jag såg filmer jag aldrig skulle överväga att se i vanliga fall, jag såg dem bara för att jag bestämt mig för att se allt. Visst kunde det hända att några av dessa filmer jag aldrig skulle se i vanliga fall var bra, men i de allra flesta fall var de mindre bra, dåliga, eller direkt usla. Numera ser jag bara de biopremiärer jag känner att jag vill skriva om.

Men DVD och Blu-ray, då? Nuförtiden är det snålt även med detta. I somras tog ett stort bolag över hanteringen av utskick av recensionsex från en hel rad större bolag. Ett bolag sköter alltså flera andra bolag. Och de har bestämt sig för att bara skicka ut tio filmer de själva valt ut per kvartal, eller om det nu var halvår. Dessa filmer har alla biovisats, och eftersom jag oftast redan har skrivit om dem, är de därför ointressanta. Inga nysläpp av klassiker skickas ut från dessa stora bolag, inga direkt-på-DVD-filmer, och ingenting från Marvel och Disney. Således får jag hålla mig till släpp från de något mindre bolagen - vilket inte är det sämsta, eftersom de ofta har mer intressanta filmer.

Jag kommer att fortsätta att recensera streamingpremiärer. Ja, inte alla, förstås. Det släpps för mycket för att jag ska hinna se allt, och jag vill inte se allt. Jag plockar det som intresserar mig.

Förhoppningsvis ska jag hinna med att skriva lite mer om seriealbum igen. Jag har en del liggande som jag inte hunnit skriva om. Jag har tvingats prioritera annat - till exempel mina egna serier.

... Och apropå serier: de av er som gillar Fantomen, och det gör ni förstår allihop, kan se fram emot en massa Fantomenserier av mig i den svenska Fantomentidningen. Min sexdelade Belle époque-svit kommer att finnas i årets dubbelnummer, med början i nummer 2-3/2023. Det här är sex fristående äventyr som utspelar sig i Paris 1912. Historierna är inspirerade av grejor jag gillar och är intresserad av - gammal fransk pulp, bisarra nattklubbar, Jacques Tardi och så vidare. De har tidigare publicerats i Australien, där de uppskattades. Förutom denna Paris-svit dyker det även upp ett sjunde äventyr av mig, en skräckbetonad historia. I handeln just nu finns 2022 års julalbum fortfarande kvar, hoppas jag. Det innehåller också ett äventyr av mig som inte tidigare publicerats i den svenska tidningen.

Ni som inte gillar Fantomen kan väl låtsas att ni gör det - för att inte förstöra den trevliga stämningen här på Toppraffelredaktionen. 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar