torsdag 19 januari 2023

Bio: Plane

Foton copyright (c) Nordisk Film

Det känns lite grann som att Gerard Butler och Liam Neeson har liknande actionfilmkarriärer. Den ene är skotte, den andre är irländare, deras rollfigurer är ofta lite buttra, ibland är filmerna okej, ibland är de mindre bra. Med Neeson brukar man veta vad man får, hans filmer är sällan direkt dåliga, men de är aldrig jättebra.  

Gerard Butler är en mindre sympatisk typ än Neeson, kanske mest beroende på hans mulna uppsyn - han är lite tråkig och ocharmig. När det gäller hans filmer vet man aldrig riktigt vad man får. När de är dåliga är de riktigt dåliga - som till exempel GEOSTORM (ser nu att jag var lite snäll med betyget på den). Den så kallade "Has Fallen"-serien är om inget annat actionpackad och underhållande, och den tredje filmen i sviten, ANGEL HAS FALLEN, tyckte jag var bäst av dem. Den stehårda COPSHOP gillade jag också - och i den har Butler egentligen inte huvudrollen.

I vanlig ordning hade jag inga större förväntningar på PLANE. Eller, nä, nu ljuger jag. PLANE är regisserad av fransmannen Jean-François Richet, som gjort några rätt bra filmer. När jag lämnade pressvisningen kände jag mig överraskad. Det här var betydligt bättre än jag förväntat mig. Kanske är PLANE till och med Gerard Butlers bästa film?

Filmens titel är lite trist. Enligt IMDb var det Butler, som är en av producenterna, som ville behålla denna titel. Men PLANE är en titel som är lite för lik AIRPLANE! - vilket förstås är originaltiteln på TITTA, VI FLYGER! Självklart tänkte jag på TITTA, VI FLYGER! under filmens inledande scener, vilka utspelar sig ombord på ett flygplan.

Gerard Butler spelar änklingen Brodie Torrance, en pilot med Singapore som bas. Hans väna dotter bor i Kalifornien och de träffas alldeles för sällan. Torrance ska flyga ett passagerarplan, och eftersom det är nyår, är antalet passagerare lite - närmare bestämt fjorton stycken. Strax före avfärd tillkommer det dock ett par passagerare - FBI ska transportera en fånge de haffat efter att ha jagat honom i 15 år. Fången heter Louis Gaspare (Mike Colter), han påstås ha mördat någon, och han har hållit sig gömd i främlingslegionen.

Det bär sig inte bättre än att planet hamnar i ett fruktansvärt oväder, de träffas av blixten, elektriciteten slås ut, och passagerarna får panik. Två personer omkommer när de slungas omkring. Torrance och hans rejäle andrepilot Dele (Yoson An) lyckas landa planet på en ö - men de har ingen aning om var de är och hur de ska komma därifrån.

Vad värre är, är att det bor separatister på ön, tungt beväpnad militia; ett gäng mordiska banditer. Planets passagerare hamnar ur askan i elden. Gaspare visar sig vara en kille att lita på, och eftersom han varit soldat vet han hur man pangar fiender i djungeln. Således är det upp till Torrance och Gaspare att se till att de stackars resenärerna hamnar i säkerhet, och att de kan ta sig därifrån oskadda.

Vad som skiljer PLANE från många liknande actionthriller är att jag faktiskt tyckte att den här filmen var spännande på riktigt - den blir ibland rätt intensiv. Framför allt den första akten är bra, när planet släcks ner, allt skakar, och det ser rätt hopplöst ut. Visst förtas spänningen lite av det faktum att vi vet att de ska hamna på den där ön - men ändå.

Filmen skurkar är riktigt obehagliga råskinn som inte drar sig för att mörda och bära sig åt. Actionscenerna är brutala. Gerard Butler spelar ingen superhjälte den här gången, det är Gaspare som får hantera buset, medan Torrance gör en del dumdristiga saker och åker på spö.

Parallellt med scenerna på ön får vi följa flygbolagets försök att lokalisera det försvunna planet. En expert, spelad av Tony Goldwyn, kallas in. Det slog mig att denne expert borde spelats av Liam Neeson! Det hade lyft den här filmen ännu mer.

Huruvida det serverades kyckling eller fisk ombord på planet framgår inte.

Jag är frikostig med betyget. Det föreligger risk att filmen upplevs som mindre intensiv om man inte ser den på en stor bioduk.


 

 

 

 (Biopremiär 20/1)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar