Bio: UFO Sweden

Foton copyright (c) SF Studios

Jag hade nästan glömt bort den helt, men för fyra år sedan hade en ganska märklig, svensk drama-action-thriller som hette DEN BLOMSTERTID NU KOMMER premiär. För regin stod filmkollektivet Crazy Pictures, och det var en film som var tekniskt sett imponerande, men som lämnade en hel del att önska vad gällde manus, klippning och regi. Tydligen var det en hel del människor, mest yngre sådana, som gillade filmen trots dess brister.

Nu är Crazy Pictures tillbaka med en ny film – enligt IMDb är det dock Victor Danell som står för regin. UFO Sweden är en … Ja, vad är det här? En äventyrs-science fiction-action-buskis-thriller för hela familjen. Eller för barn? Eller för vuxna?

När filmen börjar är det 1980-tal. Lilla Denise sitter med sin far i en bil utanför SMHI:s högkvarter i Norrköping. Fadern är en UFO-entusiast som kommit något på spåren – bevis för att vi inte är ensamma. Han behöver några papper från SMHI och en av medlemmarna i UFO-föreningen UFO Sweden, Lennart (Jesper Barkselius), jobbar på SMHI. Lennart kommer utspringande med några pärmar han slänger in i bilen, men SMHI:s stenhårda vakter kommer sättande och haffar Lennart. Kort därpå försvinner Denise’ farsa spårlöst.

Hopp till 1996. Den nu tonåriga Denise (Inez Dahl Torhaug) är en halvkriminell typ som bor hos elaka fosterföräldrar. Hon har problem med polisen – men verkar även vara kompis med en av poliserna, Tomi. Tomi spelas av Sara Shirpey och hon är utan tvekan den snyggaste polisen i svensk filmhistoria. Hon går omkring i uniformsjacka av skinn med uppkavlade ärmar. Hade svenska poliser fortfarande skinnjackor på 90-talet?

Denise är en jäkel på teknik och på att hacka datorer. Med hjälp av en Gameboy kan hon öppna kodlås och grejor. Hon är även övertygad om att hennes far fortfarande lever – hon tror att han blev bortförd av rymdvarelser. Men hon måste hitta bevis för detta.

Hon uppsöker UFO Sweden, en förening som består av ett gäng töntar med olika lustiga dialekter. De är mest intresserade av att dricka kaffe och äta mazariner i den föreningen. Denise lyckas dock få dem intresserade, alla utom en gammal gubbe som heter Gunnar (Håkan Ehn) och som Denise kallar Kryck-Mongot. För att hitta svaret på gåtan måste Denise och UFO Sweden göra diverse olagliga saker, och de jagas av polisen och av SMHI:s onda agenter. Eller, de är nog bara anställda.

UFO Sweden känns som en sådan där TV-thriller för barn av Leif Krantz och Folke Mellvig – uppblandad med Arkiv X. Med lite stänk av Stefan & Krister. Handlingsmässigt känns det lite grann som en barnfilm, men anslaget är ganska vuxet. Det är lite action och äventyr med lite lyteskomik och tönterier.

Det roligaste i filmen är att SMHI framställs som CIA eller något liknande. Jag har aldrig besökt SMHI, men jag har aldrig någonsin föreställt mig stället så som det skildras här. Det är ett jävla tjat om SMHI hela tiden, och i en scen springer tungt beväpnad polis omkring inne i SMHI:s lokaler och skriker och pangar och bär sig åt.

Här finns en hel del logiska luckor. Jag begrep aldrig varför den där Gunnar hela tiden motarbetar sig egen förening. Och varför tycker polisen att det är så otroligt viktigt att lägga alla resurser på att jaga några UFO-entusiaster som försöker bevisa att det finns rymdvarelser? Polisen i Norrköping behöver kanske sysselsättas. Vad har Tomi för förhållande till Denise? Tomi jagar henne envetet som vore hon Tommy Lee Jones i JAGAD, men samtidigt verkar de vara vänner.

Tekniskt sett är det här bra. Filmfotot är snyggt, effekterna är överraskande bra. Värre är det med dialogen, som ibland är … mindre bra. Inez Dahl Torhaug får väl anses vara bra i huvudrollen, men det är lite svårt att avgöra om en del av de övriga medverkande är bra eller dåliga – deras gestalter känns plockade ur någon buskis och de pratar med överdrivna dialekter, med undantag för skåningen, som mest låter som Michael Segerström.

UFO Sweden är inte precis tråkig, men den varar en timme och 55 minuter, och den hade mått bra av att kapas med tjugo minuter. Efter pressvisningen diskuterade jag och en kollega vilka som kommer att gå och se den här filmen. Vilken målgrupp den har. Vi kom inte fram till något svar. Men jag ska nog låta bli att gissa målgrupper, jag brukar ha fel. Jag förutspådde att inga skulle se DEN BLOMSTERTID NU KOMMER eftersom den var för dålig – och så visade det sig att en massa ungdomar gillade den.

Vi får väl se hur UFO Sweden här kommer att gå.   


 

 

 

 

 

(Biopremiär 25/12)


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

0 reaktioner till “Bio: UFO Sweden

Lämna en kommentar