onsdag 21 september 2022

Bio: Zalava

Foton copyright (c) Edge Entertainment

När jag var barn berättade några vuxna i min närhet, det kan ha varit mina föräldrar, om Maranatarörelsen och sångarpredikanten Målle Lindberg, som åkte runt i landet och höll väckelsemöten, där de tydligen försökte fånga Djävulen i en låda. Om det verkligen stämmer att de försökte göra detta, fånga Djävulen i en låda, alltså, vet jag inte - men jag kom att tänka på detta när jag såg ZALAVA.

”Nej, om vi skulle ta och se en iransk skräckfilm?” är en fråga man sällan ställer. Detta främst beroende på att det är ganska ont om skräckfilmer från Iran. Dessutom är de iranska genrefilmer vi sett här i väst inte helt igenom iranska. Till exempel är vampyrfilmen A GIRL WALKS HOME AT NIGHT från 2014 en amerikansk produktion, medan UNDER THE SHADOW är en samproduktion med Storbritannien och ett par andra länder – den var Storbritanniens Oscarbidrag 2016.

ZALAVA i regi av Arsalan Amiri ska dock vara en helt igenom iransk film, även om förtexterna är på engelska.

… Men jag är tveksam till att kalla det här skräckfilm. ZALAVA har visats på en rad skräckfilmsfestivaler och den innehåller demoner och exorcism, men detta är ett drama. Ett mörkt drama. En dramathriller.

Filmen utspelar sig i Iran 1978, före revolutionen. I den lilla byn Zalava tror byborna att en demon är lös, och de har sitt eget sätt att bekämpa demoner. De anlitar en exorcist, som försöker fånga demonen i en burk. Om detta inte funkar, tar de och skjuter den besatta.

En sergeant från gendarmeriet gillar inte vad som försiggår i byn. Han åker dit och arresterar exorcisten, som säger sig ha fångat en demon i en glasburk. Burken är tom, och sergeanten anklagar exorcisten för att vara en charlatan som utnyttjar de vidskepliga byborna. Byborna protesterar.

Men tänk om burken faktiskt innehåller en demon? Sergeanten börjar tveka. Han har kanske fel? Det hela leder fram till att sergeanten och kvinnan han älskar; byns doktor, är instängda i ett hus tillsammans med exorcisten. De beväpnade byborna har omringat huset och vill skjuta dem därinne.

ZALAVA är en snygg och skickligt gjord film om vidskepelse och grupptryck. Det spelar ingen roll vad sergeanten säger, byborna är övertygade om att en demon är lös och att folk måste skjutas. Nej, det här är inte direkt en skräckfilm, men här finns en del scener som antyder att demonen kanske finns ändå. Det blir ganska spännande mot slutet.

Jag noterar att Målle Lindberg, vars egentliga namn är Birger Tord Uno Lindberg, fortfarande är i livet. Han fyller 93 nästa vecka!


 

 

 

 

(Biopremiär 23/9)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar