torsdag 9 juni 2022

Blu-ray: Blåst på 60 sekunder

BLÅST PÅ 60 SEKUNDER (Studio S Entertainment)


En gång i tiden - närmare bestämt på 1970-talet - blåste det rejält i svenska filmtitlar. Vi hade BLÅST PÅ 60 SEKUNDER, BLÅST PÅ KONFEKTEN, BLÅSNINGEN, BLÅST PÅ 20 MILJONER, NU BLÅSER VI SNUTEN, BLÅS PÅ, KOMPIS, 47:AN LÖKEN BLÅSER PÅ, med flera filmer. En rätt märklig trend. Tyvärr dog den ut. Jag hade gärna sett MAVERICK BLÅSER PÅ.

En annan trend som dog ut efter 70-talet, var den klassiska biljaktsfilmen - smash 'em ups, som de kallas i Amerika. FAST & FURIOUS-filmerna kan inte jämföras med 70-talets biljaktsfilmer, som oftast var lågbudgetproduktioner om en kille med polisonger och/eller mustasch, som hade en skitsnabb bil. Filmer som i många fall bara gick ut på att bilarna körde fort och kraschade, eller demolerade uteserveringar och annat det gick att dundra in i. Bilarna var ofta huvudpersonerna - på den svenska affischen till BLÅST PÅ 20 MILJONER står det till och med "med stan's snabbaste cheva" (sic). Jag vill även minnas att det på 70-talet var relativt vanligt att grabbar läste biltidningar; tidningar om bilar och motorsport, alltså. Bensin och diesel var coolare än miljötänk.

BLÅST PÅ 60 SEKUNDER från 1974 regisserades av en tokfrans som hette HB Halicki, men som kallades "Toby". Det här var Halickis regidebut, han lyckades bara färdigställa tre långfilmer - 1989 omkom han under inspelningen av en uppföljare till BLÅST PÅ 60 SEKUNDER. Ironiskt nog dog han inte i en bilkrasch. En bil kraschade in i ett vattentorn (den amerikanska varianten, en tank på en hög ställning) som välte, det föll rakt på Halicki, som dog omedelbart.

Jag var osäker på om jag hade sett BLÅST PÅ 60 SEKUNDER innan jag kollade in denna nya Blu-ray. Jag hade ett minne av att jag såg den på Kanal 5 och att Ronny pratade om HB Halicki, men jag kunde omöjligt minnas något av filmen. En förklaring till att jag inte minns något av filmen kan vara att jag eventuellt inte såg klart den.

HB Halicki ville göra en film med den längsta, fläskigaste biljakten någonsin. Han skrev manuset själv, han spelade även huvudrollen, och filmen gjordes utanför studiosystemet. Halicki hade inte ens en distributör till sin lilla lågbudgetfilm, han distribuerade den själv, och med tiden blev den en stor succé.

BLÅST PÅ 60 SEKUNDER är en ytterst märklig film. Det dröjer ungefär 54 minuter tills biljakten börjar - den pågår sedan resten av filmens speltid. Det är möjligt att jag, när den visades på TV, stängde av innan jakten började. 

Dessa första 54 minuter är relativt obegripliga. Jag fick leta upp handlingsreferat på nätet för att förstå vad det gick ut på. Bitvis känns den här filmen som en bilåkarfilm gjord av Doris Wishman. Wishman var en tant som gjorde sexploitationfilm på 1960- och 70-talen. Hon gillade inte att filma dialog, scener där man såg skådespelarna prata, det var för besvärligt. Istället filmade hon skådespelarnas fötter, och så lade hon på dialogen i efterhand. I BLÅST PÅ 60 SEKUNDER finns ett stort antal scener där dialog ligger på bilder av något helt annat, ibland något helt orelaterat. Förvirringen är ibland total. Det framgår inte vilka det är som pratar, vad det är de pratar om, och varför vi ser något annat i bild. Klippning och regi är amatörmässigt.

Det handlar visst om knarkaffärer och bilar som ska stjälas. Och så drar biljakten äntligen igång, och det blir hyfsat underhållande. HB Halickis bil "Eleanor" är den enda "skådespelare" som nämns i förtexterna. En lång rad stunts följer, bilar kraschar, folk springer för livet när bilar kommer farande.

Versionen som ligger på denna Blu-ray är restaurerad. Antagligen är det samma version som låg på DVD:n som släpptes för en del år sedan, men den såg jag aldrig. Bilden är bra, men eftersom filmen sköts på billig råfilm, har den fortfarande en lite smutsigt grindhouse-känsla. Ljudeffekterna och motorvrålen är förbättrade, och av någon anledning är visst musiken utbytt.

Som bonus på skivan ligger en lång, ganska intressant dokumentär om HB Halicki.

År 2000 kom en nyinspelning av BLÅST PÅ 60 SEKUNDER med Nicolas Cage och Angelina Jolie. Jag såg den på bio och har inte sett om den sedan dess. Den versionen regisserades av Dominic Sena, som skötte kameran på HB Halickis film TVÄRNIT, vilken gjordes 1982.0 kommentarer:

Skicka en kommentar