måndag 7 mars 2022

DVD/VOD: A Town Called Hell

A TOWN CALLED HELL (Retro Film)


Ibland är mitt närminne inte det bästa. Jag började att titta på denna nysläppta DVD, och tyckte att den kändes märkligt bekant. Detta berodde på att jag såg denna film för bara ett halvår sedan. Den finns (eller fanns) på Amazon Prime Video.

På DVD-omslagets baksida omnämns A TOWN CALLED HELL som spaghettiwestern - men detta är en engelsk film från 1971, inspelad i Spanien. Vad ska engelska westernfilmer kallas? Paj-western?

A TOWN CALLED HELL är filmens amerikanska titel. Originaltiteln är A TOWN CALLED BASTARD. Här i Sverige fick den heta BASTARD - DEN DÖDSDÖMDA STADEN när den gick upp på bio, kortad med fyra fula censurklipp. Samma titel hade den på hyrvideo på 80-talet - jag köpte ett begagnat exemplar i present till en kompis för 30 år sedan. Om klippen fanns kvar på video vet jag inte.

Robert Parrish regisserade, men tydligen ryckte Irving Lernerin och regisserade han med. Rollistan är jättebra - här återfinns Telly Savalas, Robert Shaw, Martin Landau, Stella Stevens och Fernando Rey. Dock är väl manuset inte riktigt så bra som det borde vara. 

En änka (Stevens) anländer till en gudsförgäten håla i Mexiko, med sig har hon en kista, och i denna tänker hon stoppa mannen som mördade hennes make. Fast först måste hon förstås hitta- och ta kål på mördaren. Staden är full av slödder och råskinn.

A TOWN CALLED HELL är en stenhård film, den är rå och våldsam. Men - den är även märklig; den är rätt förvirrad och lite svårbegriplig. Eller, ja, den är mer än lite svårbegriplig - den är nog obegriplig. Åtminstone till större delen. Man vet att något är fel när man sitter och kollar på en western, och undrar vad det är som försiggår. Förvirringen kan mycket väl bero på problem under inspelningen - att Irving Lernerin ryckte in antyder att det inte var problemfritt.

Förvirringen till trots en hyfsad film, med några tilltalande, bisarra detaljer. 


 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar