söndag 13 februari 2022

Tio år sedan Sean Banan!


Kyss Karlsson! Idag är det hela tio år sedan jag såg SEAN BANAN - INUTI SEANFRIKA på en pressvisning i Malmö! Jag skrev- och publicerade min recension samma dag, och morgonen därpå tappade jag hakan när jag såg hur många klick min text fått. Flera tusen hade läst recensionen på några timmar, och hundratals hade delat den i sociala medier. Jag upptäckte till och med att åtminstone en dagstidning nämnde min text i samband med sin egen recension av filmen (eller det var kanske TT:s recension de körde, det minns jag inte).

Den här recensionen är fortfarande det mest lästa inlägget här på TOPPRAFFEL! - med bred marginal. Folk klickar fortfarande på länken. För några år sedan när var jag på en pressvisning i Göteborg, där jag numera bor, satt det en ung kille bakom mig i salongen, och innan filmen började, lutade han sig fram och frågade försynt "Ursäkta mig, men är det inte du som skrev den där Sean Banan-recensionen?".

SEAN BANAN - INUTI SEANFRIKA är fortfarande oöverträffad (eller ska det vara ounderträffad?) när det gäller svenska filmer producerade på den här sidan av SOUND OF NÄVERLUR. Kommer någon att lyckas göra en ännu mer inspirerat usel och konstig film under de kommande tio åren? Det känns som en omöjlig uppgift!

Min klassiska recension kan du läsa HÄR.


8 kommentarer:

Magnus sa...

Saknar recensioner som den. Känns som du bara tittar på Netflix tråkiga generiska filmer. Och du får betalt för det? Bra då att du lämnar låga betyg. Du har ingen blog som inte är betald? Skulle vara roligare

Pidde Andersson sa...

Jag får inte betalt för Toppraffel. Grejen är att väldigt få biofilmer pressvisas utanför Stockholm nuförtiden, och det släpps inte så mycket på DVD och Blu-ray, framför allt skickas det inte ut så många recensionsex längre. Vill jag skriva om premiärer är jag hänvisad till det som visas.
... Fast sedan jag började recensera filmer på Netflix etc har antalet läsare ökat radikalt.

Magnus sa...

Kan du då inte skriva om film och serier som gör att man vill titta på dem? Blu-ray och 4K internationellt blommar ju. Du skriver så underhållande och kul. Om du inte får betalt varför titta på nya dyngan?

Pidde Andersson sa...

Jag väljer bort det värsta och det tråkigaste, och jag måste hålla igång mitt varumärke, så att säga. Och även om filmerna är kassa, gillar jag att skriva om dem.
Jag köper en del Blu-ray från utlandet, men oftast äldre släpp och begagnat. Med PostNords avgifter kan det bli ett dyrt nöje.
Sedan hör det till saken att jag inte har tid att se- och skriva om lika många filmer nuförtiden. Jag är serieförfattare på heltid och skriver manus till fyra olika serier. På 90-talet, när jag skrev åt dagstidningar, var filmkritik och - journalistik mitt heltidsjobb.

Magnus sa...

OK. Jag förstår tror jag. Det är ändå alltid roligt att läsa dina recensioner. Förlåt om jag tjatar. Det är så ovanligt att ha en som skriver med humor och glöd om film jag diggar.

Pidde Andersson sa...

Jag bör väl tillägga att om jag inte skriver om de filmer jag ser på pressvisningar, eller får hemskickade, så slutar förstås bolagen att bjuda in mig, och skicka grejor.

Magnus sa...

Rätt där. God natt.

g. sa...

Lysande recension! Skrattar lika gott nu vid tanken som jag gjorde då när det begav sig.

Skicka en kommentar