fredag 25 februari 2022

Blu-ray/VOD: The Beta Test

THE BETA TEST (Njutafilms)


Namnet Jim Cummings säger mig faktiskt ingenting. Jag läser att han är en så kallad "festivalfavorit". De två långfilmer han tidigare regisserat; THUNDER ROAD och THE WOLF OF SNOW HOLLOW, har jag inte sett - däremot upptäcker jag att jag sett en del andra grejor han varit inblandad i, han jobbade med visuella effekter på CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER, och han skådespelade i HALLOWEEN KILLS.

THE BETA TEST är skriven och regisserad av Jim Cummings och PJ McCabe, vilka även medverkar i filmen - McCabe spelar en mindre roll, hans rollfigur heter PJ, vilket måste varit lätt för alla inblandade att komma ihåg. Cummings gör huvudrollen.

Denna thriller är en svart satir över Hollywood och makthungriga, egotrippade affärsmän som kan gå över lik; här finns vissa likheter med AMERICAN PSYCHO. Jim Cummings spelar Hollywoodagenten Jordan Hines, som är en riktigt vidrig typ - och en typ jag träffat på ett antal gånger, framför allt i Cannes. Falskt leende, snabbpratande, välfriserade killar på amerikanska filmbolag, oftast jobbande de på något större filmbolag, men inte de stora bolagen, och oftast något slags mellanchefer. Killar som inte visste så mycket om film, eller om annat som har med kultur och livet i stort att göra, de var helt fokuserade på business. Jag blev en gång erbjuden jobb på en väldigt stor amerikansk tidning som bevakar underhållningsindustrin världen över, men när jag träffade en representant för tidningen, kände jag på en gång att jag inte kunde jobba för en sådan påfrestande person - dessutom verkade han inte känna till mycket mer än amerikanska blockbusters. I THE BETA TEST framhävs Jordans pesonlighet av det faktum att han i det närmaste har vampyrtänder! En kul detalj.

Filmen inleds lite oväntat på svenska. Jag började kolla om jag råkat ställa in en ytterst oväntad svenskdubbad version, Netflix försökte ju med detta. Nej, det är svenska skådespelare som pratar svenska. De sitter i en lägenhet, tjejen pratar om ett snedsteg hon gjort, och då sticker killen en kniv i halsen på henne och kastar ut henne från balkongen. Detta är en väldigt effektiv och intresseskapande inledning.

Därefter presenteras vi för Jordan, som är förlovad och ska gifta sig några veckor senare. En dag hittar han ett lila kuvert i brevlådan. Detta innehåller ett mystiskt meddelande - ett erbjudande om sex. Han ombeds infinna sig på ett hotellrum en viss tid för ett mystiskt sexuellt möte utan förpliktelser. Utan att riktigt tänka sig för, går han dit. Iförd ögonbindel har han sedan sex med en okänd kvinna som också bär ögonbindel.

Jordan undrar vad det hela gick ut på, var kuvertet kommer ifrån, vem som skickat det. Han börjar undersöka saken, han blir fullkomligt besatt av kuvertet, han blir galen och vansinnig - vilket får hans liv och karriär att rasa samman.

THE BETA TEST är en ganska typisk independentfilm, en typisk festivalfilm, en film med vissa konstnärliga ambitioner. Första halvan av filmen är riktigt bra, men jag tycker nog att den tappar en hel del mot slutet. Jag började tappa intresset för filmens mysterium, det blir aningen rörigt och tjatigt, och framför allt är Jordan Hines en så pass osympatisk och avskyvärd person, att jag inte vill att han ska lyckas lösa mysteriet och gå segrande ur historien. Slutet blir mest ett ointresserat Jaha?

... Dock är detta en förhållandevis bra film. Den är ju liksom inte dålig. Helt okej, som vi säger.


 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar