fredag 14 januari 2022

DVD/Blu-ray/Disney+: The Last Duel

THE LAST DUEL (Disney)


Jag nämnde Ridley Scotts THE LAST DUEL som hastigast i min recension av HOUSE OF GUCCI, även den i regi av Scott. THE LAST DUEL var ganska omskriven en period i höstas - eftersom ingen såg filmen på bio. Främst var det Scott som uttalade sig. Han hävdade bland annat att dagens unga publik vant sig vid att se på film på sina mobiltelefoner, och inte bryr sig om biografer; detta skulle vara orsaken till att Scotts film floppade.

Jag tror snarare att det berodde på att THE LAST DUEL i det närmaste hade noll marknadsföring. Den gick upp på bio i Sverige den 15:e oktober, men om det inte vore för att jag gick förbi en biograf som visade filmen, hade jag inte noterat detta. Filmen pressvisades heller inte utanför Stockholm. Tydligen var det likadant även i resten av världen.

En annan orsak till att få såg THE LAST DUEL, är att ett två och en halv timme långt, grått, dystert medeltidsdrama inte känns som något de stora massorna springer benen av sig för att se, trots namn som Adam Driver, Matt Damon, Ben Affleck och Ridley Scott. De recensioner filmen fick var dessutom inte överväldigande positiva.

Nu har jag sett filmen på Blu-ray (den finns också att se streamad på Disney+, som jag inte har), och jag får tillstå att den inte alls är speciellt dålig. Den är rätt bra, Ridley Scott har gjort flera betydligt sämre filmer.

THE LAST DUEL bygger på några böcker av den amerikanske litteraturkritikern och historikern Eric Jager, filmmanuset är författat av Nicole Holofcener, Matt Damon och Ben Affleck, och de här tre har även varit med och producerat. 

Berättelsen bygger på verkliga händelser. Det är 1300-tal och vi befinner oss i Frankrike - ett grått och deppigt Frankrike. Matt Damon spelar riddaren Jean de Carrouges, Adam Driver är väpnaren Jacques Le Gris. de Carrouges är en butter och trist sälle, ett råskinn som ofta är ute och krigar så att blodet stänker. Han gifter sig med den väna Marguerite (Jodie Comer).

En dag påstår Marguerite att hon våldtagits av Le Gris. Fallet hamnar i domstol. Därefter får vi se skeendet ur tre olika vinklar, indelat i tre kapitel. Le Gris' version av händelsen handlar förstås inte om våldtäkt, utan om förälskelse. de Carrouges är en passionslös buffel. 

Jag skrattade till när det visade sig att THE LAST DUEL är en sex och våld-version av IVANHOE. Handlingen mynnar förstås ut i filmtitelns duell - de Carrouges och Le Gris ska slåss i en arena, och om fel person vinner, kommer Marguerite att brännas på bål.

Det tar väldigt lång tid för den här filmen att komma igång. Jag satt ett bra tag och undrade vilka alla de här gestalterna var, och vad det gick ut på. Det dröjer en rejäl stund innan Marguerite kommer med sina anklagelser. THE LAST DUEL innehåller till en början ett antal bataljer, där de Carrouges, Le Gris och deras armé drabbar samman med skottar. Det är rått och blodigt. Men, större delen av filmen är ett förhållandevis lågmält, långsamt och dialogdrivet drama. Det är lite småtråkigt, men inte så dumt. Snyggt är det också, med maffiga miljöer.

Matt Damon har hockeyfrilla. Ben Affleck har den mindre roll som en ond men lite lustig greve. Med sitt lilla hakskägg ser han ut som Hatte Furuhagen. Han fäller sina repliker på ett sätt som fick mig att tänka på en annan skådespelare, men jag kunde inte komma på vem det är. Adam Driver har ett och samma ansiktsuttryck filmen igenom, han har ju ofta det - jag förstår inte denne snubbes storhet. Filmen innehåller en farlig massa sex, men oftast har de sex med kläderna på. Det är bara Affleck som får tumla runt med nakna statister.

I HOUSE OF GUCCI, som utspelar sig i Italien, pratar alla engelska med italiensk brytning. I THE LAST DUEL, som alltså utspelar sig i Frankrike, pratar de flesta engelska med brittisk accent, utom amerikanerna. 

Blu-ray-utgåvan innehåller ett halvtimmeslångt inspelningsreportage. Detta är gjort att Cuba Scott, barnbarn till Ridley. Det var lite svårt att titta på, eftersom det mest består av att Cuba springer runt och viftar med en kamera under inspelningen. Dessutom är det ofta svårt att höra vad folk säger - THE LAST DUEL spelades in i Frankrike under den första Covid-vågen, och Scott och teamet bär munskydd, det låter mest som "Now I want you to mmmfffppp, and then mmmppllfff and mmmfffll".


 


3 kommentarer:

Zafir sa...

Rashomon-greppet att visa samma sak från tre olika synvinklar gjorde väl filmen minst en halvtimme längre än nödvändigt. Dessutom var det oftast knappt några skillnader i hur händelserna skildrades, och det var ju en klar våldtäkt oavsett version.

Pidde Andersson sa...

Jo, åtminstone två av skildringarna var närmast identiska. Matt Damons version var överflödig.

Zafir sa...

Hade varit en mer spännande film om man inte fått sett våldtäkten, utan istället bara fått höra fruns och den anklagades versioner muntligt och att det inte varit helt säkert vem som ljög. Då hade även själva duellen och dess följder för alla inblandade varit mer tragisk, nu ville man ju bara att Drivers rollfigur skulle dö till varje pris.

Skicka en kommentar