fredag 28 januari 2022

DVD/Blu-ray/Disney+: Eternals

ETERNALS (Disney)


Ännu en film som inte pressvisades i Göteborg, och som närmast smögs upp på bio, känns det som - den hann försvinna från biograferna innan jag noterade att den faktiskt visades. Nu har jag dock sett den på Blu-ray - den streamas även på Disney+, som jag inte har (jag hinner knappt titta på de fyra andra streamingtjänster jag betalar för).

ETERNALS påstås av många - det flesta - vara den sämsta Marvelfilmen hittills, åtminstone den sämsta MCU-filmen. Det finns några personer som sticker ut hakan och hävdar att de verkligen gillar filmen, men de är försvinnande få. Jag tänkte att om många ogillar ETERNALS, finns det en chans att jag gillar den - jag tycker som kanske är bekant att samtliga Avengers-filmer och till exempel BLACK PANTHER är riktigt dåliga, trista filmer. Eftersom jag inte är som andra, tyckte jag inte att det var något större fel på den utskällda floppen ELEKTRA - om inget annat innehöll ju den ninjas och grejor. En dum film med ninjas är sällan fel.

Jag har aldrig läst Jack Kirbys serie The Eternals från 1976. Efter att ha sett den här filmen kan jag inte påstå att jag har någon större lust att läsa serien - även om den omöjligt kan vara sämre än filmen. ETERNALS visar sig vara en film för folk med grava sömnproblem och för självplågare. Det här är en två och en halv timme lång film i vilken det i princip inte händer någonting alls av intresse, och flera gånger satt jag och undrade vaffan det var jag tittade på.

Redan inledningen fick mig att fnissa. Filmen börjar nämligen med en rulltext, som fick mig att tänka på italienska Conan-plagiat från 80-talet: en högtravande text där det redogörs för vad det hela går ut på. Man kan läsa om Eternals och Deviants och Celestials och gudar och planeter, och när texten rullat klart, tänkte jag Vänta nu, vad stod det egentligen? Ska jag spola tillbaka? Äh, det reder sig nog.

Därefter följer en prolog som utspelar sig för 7 000 år sedan. Här ser filmen ut som något från ett gammalt nummer av Métal Hurlant. Stenåldersmänniskor slås med monster, och plötsligt kommer det superhjältar som tar kål på monstren.

Och så hoppar vi till nutid. Eternals är varelser från en annan planet, men de ser ut som människor. De har funnit här i 7 000 år och sett till att jorden utvecklats åt rätt håll. De är antikens gudar. Deras uppdrag är att skydda jorden från Deviants - monstren från inledningen. Det dyker upp några Deviants ett par gånger och lever jävel, men för det mesta ... dyker de inte upp. Då ägnar rollfigurerna sig åt att prata istället.

Filmen har tio nya superhjältar, men ingen presenteras närmare, vilket gör att man inte bryr sig, och det är oklart vad de har för superkrafter. Angelina Jolies gudinna kan skjuta ut ett glödande svärd ur handen, en tjej kan försvinna (?), Richard Maddens figur skjuter strålar från ögonen och flyger. Salma Hayek har en lustig hatt. De verkar ha de krafter som behövs när Deviants anfaller. En av hjältarna är Bollywoodfilmstjärna. Han är betydligt roligare och mer intressant än resten, varför fick vi inte se en film med honom i huvudrollen istället för det här?

Regissör är Chloé Zhao, som fick en Oscar förra året för dramat NOMADLAND. Hon säger att ETERNALS handlar om vad det innebär att vara människa. Det är en andlig film. Det är rätt mycket new age-flum över filmen. Och det är väl därför det inte händer någonting alls. På Blu-ray-skivans extramaterial pratar Zhao och skådespelarna mer om mångfald än om handling. Eternals består av män och kvinnor i olika åldrar, de har olika hudfärger, en är homosexuell, en är döv, en är skotte. Det känns som om filmskaparna har tyckt att detta var betydligt viktigare än att berätta en engagerande story.

Det finns inget som helst driv i berättandet, vilket gör att filmen känns stillastående. Stora delar av dialogen är otroligt klumpig, och filmen är ibland är inne och tassar på kalkonfilmsterritoriet. Det är lika högtravande som platt. Försöken till humor är få. Stålmannen nämns i förbifarten.

Liksom många andra Marvelfilmer ser ETERNALS lite billig ut. Det är för mycket green screens och digitala effekter, estetiken skiftar mellan folk i färgglada kläder som står i karga klipplandskap, och vad som ser ut som omslag till symfonirockskivor. Det är plastigt och kitschigt. Devianterna är generiska, datoranimerade monster. Bill Skarsgård spelar ett datoranimerat monster.

Chloé Zhao hade väldigt goda intentioner med den här filmen, men resultatet är något som mest känns som en pretentiös superhälteversion av GODNATT, JORD, eller som om redaktionen för tidningen Nära fick göra en superhjältefilm. Sist i eftertexterna står det "The Eternals will return". 


 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar