söndag 31 oktober 2021

Netflix: Hypnotic

Foton copyright (c) Netflix

Ännu en Netflixpremiär. På IMDb listas den här filmen som "drama/horror/mystery". Således började jag titta på filmen i tron att jag skulle få se en skräckfilm, men HYPNOTIC visade sig vara en thriller utan större skräckinslag.

Matt Angel och Suzanne Coote har regisserat den här filmen om Jenn (Kate Siegel), som inte mår så bra. Hennes förhållande har kraschat och hon känner sig rätt risig. På en fest träffar hon psykiatern Collin Meade (Jason O'Mara), som är både trevlig och stilig. En kompis till Jenne övertalar henne att uppsöka dr Meade, eftersom han behandlar patienter med hjälp av hypnos.

Allt allt inte står rätt till med dr Meade är förstås uppenbart - i synnerhet som filmen inleds med en prolog, i vilken en rädd kvinna försöker ringa polisen Wade Rollins (Dulé Hill), men istället får ett mystiskt samtal - varpå hon inbillar sig att hon krossas i en hiss.

Jenn börjar bete sig konstigt. När hon får telefonsamtal från ett okänt nummer, får Jenn en blackout, och när hon kvicknar till, har hon utfört mindre lämpliga saker - som att försöka ta livet av folk.

Jenn kontaktar Rollins, som luskar i fallet Meade. Flera personer i Meades närhet har dött under märkliga omständigheter. Det står klart att Meade är ute efter något och hypnotiserar folk för att nå sitt mål. Jenn är inte avhypnotiserad, så Meade kan kontrollera henne när han känner för det. "Bing! Du är hypnotiserad!"

HYPNOTIC är inte helt hopplös, men filmen är verkligen inget speciellt. Skådespelarna är helt okej, Jenn är hyfsat sympatisk. En del rollfigurer bor i- eller jobbar i flotta, eleganta, superdesignade kåkar, dr Meades kontor är flott, elegant och superdesignat. Många av rollfigurerna föredrar att inte tända lamporna i sina bostäder. Kanske försöker de spara ström. Kanske gillar de att sitta ensamma i mörker, i väntan på att något otäckt ska hända.

Den här filmen påminner en hel del om alla de TV-filmer från Paramount jag fick recensionsex av på 90-talet. Påfallande många av de filmerna hade Corbin Bernsen i rollistan. HYPNOTIC känns som en TV-film från 90-talet. Samma typ av handling, gestalter och miljöer. Dock lider HYPNOTIC stor brist på Corbin Bernsen. Jag kan tänka mig att den här filmen hade blivit mycket bättre med en bindgalen Bernsen som hypnotisör.

HYPNOTIC går att titta på, och eftersom den bara varar 88 minuter hinner den inte bli seg och tråkig. Men jag kan inte påstå att filmen är spännande och rysansvärd. Här finns några intressanta inslag och några snygga scenerier, men det är allt.

Filmer och TV-serieavsnitt om intet ont anande människor som programmerats att begå mord när de får en aktiveringssignal har vi sett många gånger tidigare. Det förekom i SNOBBAR SOM JOBBAR, i pilotavsnittet till SPINDELMANNEN på 70-talet, i DEN NAKNA PISTOLEN, i TELEFON med Bronson, med flera.


 

 
(Netflixpremiär 27/10)


5 kommentarer:

Unknown sa...

Lite kul att du nämner Corbin Bernsen då han och Dulé Hill båda var med i serien Psych.

Magnus sa...

Vår svenske hjälte är nog åt vänster och lätt blind.

Pidde Andersson sa...

Va? Vem?

Magnus sa...

Vem? Som när man ska välja skiva i skivbacken. Tänkte mig Liliane men helt plötsligt steg en LP upp med Les Paul & Mary Ford.

Magnus sa...

Godot?

Skicka en kommentar