torsdag 23 september 2021

Netflix: Intrusion

Foton copyright (c) Netflix

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion.

Freida Pinto är en oanständigt vacker kvinna, och detta faktum var nog den främsta orsaken till att jag såg denna thriller, i regi av Adam Salky. Ytterligare en orsak är att jag brukar se- och recensera genrefilmpremiärer på Netflix.

En liten stund in i INTRUSION, några minuter efter att den börjat, kände jag att jag inte ville se den här filmen. Den började inte speciellt lovande, det vilade något lätt taffligt över produktionen. Men jag fortsatte att titta.

Freida Pinto spelar Meera, som är gift med arkitekten Henry (Logan Marshall-Green). Meera är något slags psykolog. De två ville komma ifrån storstadslivet i Boston, så Henry har ritat- och låtit bygga en enorm, ultramodern villa, som ligger mitt ute i ingenstans i New Mexico (det är åtminstone där filmen är inspelad). 

Meera och Henry har inte bott speciellt länge i huset, när de råkar ut för ett inbrott medan de besöker en restaurang. En polis i cowboyhatt förhör Henry, något Henry inte uppskattar. Henry svarar surt på frågorna. En kort tid senare bryter sig folk in i huset på nytt, denna gång är Meera och Henry hemma. De upptäcker några maskerade män på bottenvåningen. Henry visar sig ha gömt en pickadoll i en kruka, något Meera inte kände till, och han skjuter ihjäl inktäktarna. Något som inte bekommer Henry speciellt mycket, medan Meera chockas.

Polisen berättar för Meera om inkräktarna, vilka de var, och att det finns kopplingar till en tonårstjej som varit försvunnen en tid. Meera känner att allt inte står rätt till, något är fruktansvärt fel, och hon börjar själv att luska i fallet.

INTRUSION har en del logiska luckor som är alldeles för stora för att man ska acceptera dem. Meera har inga problem med att hitta en del ledtrådar, men vissa andra detaljer tycker man att hon borde upptäckt på en gång. Det blir lite dumt. Och ja, filmens skurk är precis den vi gissade redan i början.

Filmens sista halvtimme är rätt okej, här övergår filmen till att bli en skräckfilm. Dock förstörs vissa scener under denna halvtimme av usel dialog. Dessförinnan är det mer än lovligt avslaget. Estetiskt ser det lite trist ut, regin är oinspirerad, och filmmusiken är riktigt vissen. Jag var nära att stänga av ett tag.

Jag började skriva denna text direkt efter att eftertexterna rullat klart, men filmen bleknar redan i mitt minne, och jag tyckte att den var så pass intetsägande att jag inte kommer på mer att skriva än det här.

Jag har faktiskt god lust att avslöja vad som händer i filmen - men jag avstår. Dessutom är det inget större avslöjande, eftersom här inte finns några överraskningar.

... Men Freida Pinto är förstås vacker som en vårdag på Slottsberget.


 
(Netflixpremiär 22/9)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar