fredag 17 september 2021

DVD/VOD: Attack of the Killer Tomatoes

ATTACK OF THE KILLER TOMATOES (Retro Film)


Förr brukade folk här i Sverige omnämna ATTACK OF THE KILLER TOMATOES som MÖRDARTOMATERNA ANFALLER. Det är bara det att filmen inte hette så på video i Sverige. Den hette nämligen TOMATKRIGET! 

Jag och några klasskompisar hyrde TOMATKRIGET i videobutiken på Infarten någon gång alldeles i början av 80-talet. Antagligen var det jag som valde den, eftersom jag läst att den skulle vara "den sämsta film som någonsin gjorts". 1982 togs filmen upp i "Nöjesmaskinen" på TV2, Stina Lundberg höll upp en tomat framför Sven Melander och frågade om han visste vad det var, varpå Melander skrek "Hjälp! En tomat!", och så följde ett inslag om filmen - som alltså påstods vara "världens sämsta".

Jag minns inte vad jag tyckte om TOMATKRIGET när jag såg den för 40 år sedan, antagligen tyckte jag den var rolig. Jag har sett om den ett par gånger sedan dess. Nu har filmen släppts på DVD i Sverige. På omslaget står det ATTACK OF THE KILLER TOMATOES, men på textremsan under förtexterna står det MÖRDARTOMATERNA ANFALLER. Jag tipp-exade över detta på skärmen och skrev dit TOMATKRIGET.

Världens sämsta film? Nej. Inte alls. Det här är inte ens en kalkonfilm. ATTACK OF THE KILLER TOMATOES, som gjordes 1978 och som regisserades av John De Bello, är en komedi - det är en parodi på filmer om jättemonster. Dessutom innehåller den några sånger, så den blir ibland en musikal. Visst är det en lågbudgetfilm, den påminner om en mer ambitiös och bättre gjord Troma-produktion. Men, det är förstås meningen att vi ska skratta när vi ser filmen, det är meningen att det ska vara dumt.

Den här filmen påminner dessutom om TITTA, VI FLYGER! - en film som kom två år senare. Det är samma typ av humor. Will Elders serier i MAD på 50-talet bör vara en stor inspirationskälla.

Handlingen är förstås enkel. Eller komplicerad? Tomater har plötsligt börjat äta upp USA:s befolkning. Tomaterna växer. De blir större, och rullar iväg efter sina skräckslagna offer. David Miller spelar agent Mason Dixon, som ska försöka stoppa tomaternas framfart. Till sin hjälp har Dixon tre märkliga typer; bland annat en fallskärmshoppare som ständigt släpar sin fallskärm efter sig.

Det kanske mest uppseendeväckande med den här filmen, är att slutet återanvänts av andra filmskapare. Någon tycker kanske att detta är en spoiler, men vaffan, det går inte att spoila en film som den här, så: tomaterna krymper och dör om de får höra sången "Puberty Love", som framförs i falsett av en 14-åring som heter Matt Cameron. Cameron gick senare och blev trummis i Pearl Jam och Soundgarden. Idén med en sång som tar kål på fienden återanvändes i Tim Burtons MARS ATTACKS! 1996, där det är "Indian Love Call" som spelas. Och - visst känns även A QUIET PLACE PART II, som hade premiär i somras, inspirerad av denna idé?

ATTACK OF THE KILLER TOMATOES är en hyfsat rolig film. Jag vill att den ska vara roligare än den är. Vissa inslag är hysteriskt roliga, men filmen är inte tillräckligt välgjord för att den ska hålla hela vägen - till skillnad från till exempel TITTA, VI FLYGER. Men visst är det här kul, och det är roligare och bättre än i princip allt från Troma.

Den här DVD:n innehåller en hel del extramaterial. Det är kul och intressant att lyssna på John De Bello och de andra som var inblandade. Ett inslag handlar om den alldeles autentiska helikopterkraschen i filmen, vilken alla tack och lov överlevde. Vi får även se den första versionen av filmen; en kortfilm skjuten på Super-8 som De Bello gjorde 1976. Den är mer intressant än bra.

ATTACK OF THE KILLER TOMATOES fick tre uppföljare. Jag hyrde dem en gång i tiden, men det enda jag minns är att George Clooney var med i en av dem, samt att John Astin var med i alla tre. Den tecknade TV-serien har jag inte sett, och jag har aldrig spelat TV-spelen.


  


0 kommentarer:

Skicka en kommentar