Foton copyright (c) Netflix
Ännu en Netflixpremiär. LA BELVA - ODJURET är producerad av Warner Bros. Entertainment Italia, men har fått premiär direkt på Netflix, sannolikt beroende på pandemin.
Det finns en del länder och städer som är kända för att vara vackra och pittoreska så där rent allmänt. Tjusig arkitektur, mysiga städer, svindlande landskap. Till exempel Frankrike. Och Italien. Oavsett hur hård och otäck en italiensk film är, brukar den utspela sig i tilltalande miljöer.
Så inte LA BELVA, ett actiondrama som regisserats av Ludovico Di Martino. Jag vet inte var i Italien filmen är inspelad, men man har verkligen valt att visa upp landets fulaste sida. Det här ser ut som den gråaste förort i Belgien man kan tänka sig. Alla miljöer är fula och till och med vädret är dåligt. I denna värld rör sig mest glåmiga människor som ser ut att vara trötta på denna fula omgivning.
Nå. Häromveckan skrev jag om den amerikanska actionrullen SEIZED, som är en variant på TAKEN. LA BELVA är en italiensk variant på TAKEN. Handlingen är minst sagt rudimentär och generisk.
Fabrizio Gifuni spelar Leonida Riva, en före detta elitsoldat som är svårt traumatiserad av de krig i vilka han deltagit. Han har varit fången, han har torterats. Nu vägrar han att gå i terapi, istället äter han stark medicin.
Rizzi har två barn. En son, Mattia (Emanuele Linfatti), som ser ut att vara allt mellan 20 och 40, och en liten dotter i tioårsåldern. En kväll tar Mattia lillsyrran med sig till ett snabbmatställe. Medan hon äter, går Mattia ut för att röka brass om hörnet med två kompisar. Medan han är ute dyker det upp några och för bort lillflickan.
Mattia ringer farsan, som dyker upp strax innan polisen anländer. Riva tycker att det är bättre om han själv letar rätt på kidnapparna, så han knycker en walkie-talkie från en polis och sätter av i sin lilla bil. Detta leder till att polisen tror att Riva har något med kidnappningen att göra.
Tja, och sedan letar Riva upp bovarna. Han spöar dem. Han får spö. Han spöar dem lite till. Han får ännu mer spö. Det är lite intressant att filmen ser ut att sluta efter en dryg timme, då den gravt misshandlade Riva hamnar på sjukhus. Men han ger inte upp, så han fortsätter att leta efter dottern.
LA BELVA är en rätt tråkig film. Dessutom är Riva, filmens hjälte, alldeles för osympatisk för att vara en actionhjälte. Eller, jag vet inte, osympatisk är kanske fel ord, men han ger mest intryck av att vara ett tystlåtet råskinn med psykiska problem och hipsterskägg.
En detalj i filmen som är lite märklig, är att Riva är lite halvkass på att slåss. Detta kan bero på lite halvvissen stridskoreografi och på de trista ljudeffekterna - det låter "plaff!" när någon får en snyting i nyllet. Kanske är det ett försök att få filmen att verka realistisk, men det blir lite konstigt när hjälten hela tiden åker på spö.
Generisk action kan funka utmärkt om rollfigurerna är kul och om actionscenerna är välgjorda. Så är inte fallet här.
Nä, det här var inget vidare.
(Netflixpremiär 27/11)
P.S.
Idag börjar Toppraffels julkalender! Varje dag klockan 07:00 fram
till julafton öppnas en ny lucka. I år är det en följetong (från 1994).
3 kommentarer:
Jag kan inte annat än att hålla med om hur dålig Riva är på att slåss. Konstigt att han ger sig på ett helt hus fullt med skurkar helt obeväpnad, han skall ju vara en jätteerfaren elitsoldat. Han blir flera gånger överraskad av att någon ger sig på honom bakifrån eftersom han inte ser sig om när han tar sig runt i de här miljöerna som han vet är fyllda av skurkar. Kanske beror hans ouppmärksamhet på att han tagit så mycket drogor, men han verkar inte ha vart så mycket mer kompetent under sitt yrkesliv enligt tillbakablickarna. Stackars kille!
Ja -- alltså, den där scenen där han obeväpnad sitter i en dörröppning och ser dottern och skurkarna gå förbi, och dottern ser honom ... Och så bara går han rätt ut i korridoren, utan att se sig för, och blir omedelbart nedslagen.
En annan konstig grej med Rivas handlande i filmen är det att han inte har någon egentlig anledning till att inte samarbeta med polisen. Poliserna i filmen är inte korrupta, de är motiverade att hitta den kidnappade flickan, de verkar inte var helt inkompetenta. De går inte ens i fällan att bete sig ohyfsat mot Riva eftersom man lätt tror att han är en yrkeskriminell när man ser honom. Utredningsledarens misstanke om att Riva var inblandad i kidnappningen borde snabbt avskrivits om Riva bara kommunicerade lite med honom. De hade kunnat räddat flickan mycket snabbare om de hjälpts åt.
Skicka en kommentar