lördag 21 mars 2020

Netflix: Hålet

Foton copyright (c) Netflix

Eftersom biograferna är stängda är det för närvarande lite svårt att recensera biopremiärer - men Netflix har fortfarande öppet, och där hade igår den spanska filmen HÅLET från 2019 premiär.

HÅLET är regissören Galder Gaztelu-Urrutias långfilmsdebut, han har tidigare gjort ett par kortfilmer, samt producerat ett helt gäng filmer av olika slag. HÅLET har fått en del riktigt bra recensioner och den har vunnit några priser på festivaler. Filmen anses vara en bra allegori över klassamhället, och ett intensivt existentiellt drama. Jag hade vissa förhoppningar, men jag var samtidigt lätt misstänksam. Det här skulle mycket väl kunna vara en typ av film jag har svårt för - en typisk filmfestivalfilm med ett pretentiöst anslag.

Nå, vad visade det här sig vara? Jo, en typisk filmfestivalsfilm med ett pretentiöst anslag - och som leder till en lång splatterorgie.
Ivan Massagué spelar Goreng, som vaknar upp i ett futuristisk, vertikalt fängelse. Över två hundra celler staplade på varandra, två personer i varje cell. I golv och tak i varje cell finns ett rektangulärt hål. Här hissas ett svävande bord ner, dukat med mat. Högst upp i byggnaden finns ett kök, där en gigantisk lyxmiddag lagas och dukas fram på bordet. Därefter hissas bordet ner, och på varje våning får man två minuter på sig att äta av maten. De som befinner sig högst upp får alltså nylagad mat, ju längre ner bordet kommer, desto mer rester, skit och äckel finns det på bordet. Ibland hamnar fångar på bordet, de dödas och äts upp på de nedre våningarna. Fångar som inte står ut hoppar ner i hålet mot en säker död.

Goreng läser "Don Quixote". Det pratas mycket om bajs. En fånge försöker klättra upp till nästa våning, men hindras när en annan fånge bajsar honom i ansiktet. Det pratas ännu mer. Det pratas jättemycket. Existentiell dialog. De får tag på samurajsvärd. Jag gissade att allt detta inte skulle leda till något i slutändan, och slutet är mycket riktigt otillfredsställande; filmskaparna hade inte tänkt hela varvet.
Storyn är inte dum, den är rätt intressant. Men - den hade funkat bättre som ett TWILIGHT ZONE-avsnitt på den halvtimme. Jag tappade intresset ganska omgående. Det blir väldigt tjatigt efter ett tag.

Om du väljer att se HÅLET, glöm då inte att ändra språk till spanska! Netflix spelar automatiskt upp filmen med engelsk dialog, och dubbningen är sanslöst usel. Men det går alltså att ändra till originalröster.


(Neflixpremiär 20/3)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar