fredag 16 mars 2018

Nu blir det mer toppraffel i Fantomen!

Det har varit stiltje här på TOPPRAFFEL! en tid -- vilket har sina orsaker. Fast rent allmänt har jag ju inte skrivit lika mycket här som jag gjorde för några år sedan, då jag fortfarande bodde i Malmö. Då recenserade jag i princip alla filmer som gick upp på bio. Detta visade sig vara omöjligt när jag lämnade Malmö för Göteborg.

Men det finns ytterligare en orsak till att jag inte hinner ägna mig lika mycket åt TOPPRAFFEL! som tidigare. 2015 gjorde jag nämligen comeback som manusförfattare på 91:an och Åsa-Nisse, jag blev snabbt en av huvudförfattarna till dessa serier -- Åsa-Nisse började jag som kanske är bekant att skriva redan 1989.

Förra sommaren fick jag ytterligare ett seriejobb -- ett jobb jag väntat på sedan 1976, då jag köpte mitt allra första nummer av Fantomen. Jepp, jag är nu även Fantomenförfattare. Men! Jag skriver inte åt den svenska Fantomentidningen. Det är Frew Publications i Australien som anlitat mig. Frew ger ut världens äldsta Fantomentidning, den fyller 70 i år. Frew har även ny regim och de har beslutat sig för att börja producera eget material, och inte bara köpa in amerikanska dagspresserier och äventyr från svenska Team Fantomen.

Jag har nu skrivit flera manus till Frew, och fler är på väg -- jag sitter faktiskt och skriver på ett äventyr just nu. Och om några dagar, närmare bestämt den 22:a mars, kommer mitt debutäventyr ut i butiker i Australien (och, antar jag, i Nya Zeeland). Äventyret finns med i en tidning som heter The Phantom's World Special nr 4, och inte i den ordinarie tidningen. Det går allldeles utmärkt att beställa tidningen från Frews hemsida -- det kan ni göra HÄR.

Mitt äventyr heter "Shangri-la" och bygger på en gammal idé. I slutet av 1970-talet, när jag var tio-elva år, såg jag Frank Capras klassiker LOST HORIZON på TV. Jag tyckte att den var fantastiskt spännande och fascinerande. Det dröjde till jag var 35-40 år innan jag fick tillfälle att se om filmen. Då visade det sig att den inte alls var så som jag mindes den. Alltså skrev jag ett äventyr som är så som jag trodde att LOST HORIZON var -- fast med Fantomen i huvudrollen. Jag stoppade även in betydligt mer skämt och seriereferenser (bland annat till Tintin) än andra Fantomenförfattare brukar göra.

"Shangri-la" har tecknats av italienaren Angelo Todaro, en man i mogen ålder. Faktum är att han ritade Fantomen redan på 1960-talet; de där konstiga italienska italienska äventyren som den svenska redaktionen fick bearbeta för att de skulle kunna publiceras. Todaro har även ritat skräckserier, sexserier, westerns, och serier som i Sverige publicerades i den konstiga tidningen Razzia, vilken jag skrev om HÄR. The Phantom's World Special nr 4 innehåller enbart serier tecknade av Angelo Todaro. Det andra, tvådelade äventyret har han själv skrivit manus till.

De Fantomenäventyr jag hittills skrivit har alla olika tecknare, och innehållsmässigt är de varandra väldigt olika. Om mina australiska serier även kommer att publiceras i den svenska -- eller i den norska -- Fantomentidningen vet jag inte. Men vi kan ju alltid hoppas! 

6 kommentarer:

Dombås-Fantomet sa...

Vil skaffe meg denne!

Nalleliten sa...

Kul!.Kommer den i svenska Fantomen så köper jag den. Det blir i så fall den första på 28 år.

Lars Andersson sa...

Nu har jag läst den. Jag måste säga att det är den bästa nyproducerade Fantomen jag läst senaste tiden. Lättsamt berättat med klassiska ingredienser som mjölk och varg/hund-humor fast på ett nytt sätt, och samtidigt hålla kvar spänningen och mystiken. Det här är nästan som 70-talet då Team Fantomen äventyren var bäst i världen. Todaros första två är tyvärr inte mycket högre klass än vad de italienska fantomen-serierna på 60-talet varken när det gäller manus eller teckningar. Men i Shangri-la är det som att Todaro höjer nivån. Eller så är storyn så bra att man inte lägger märke till de Eralp/Wilhelmsson-liknande teckningarna. En femma av fem möjliga är mitt betyg. Jag ser verkligen framemot fler. Och tycker absolut att den svenska redaktionen borde köpa in denna. Kan det vara så svårt? Vanlig hederlig byteshandel skulle väl fungera då Frew publicerar allt som team fantomen gör.

Pidde Andersson sa...

Tack för dessa ord! Om du gillade detta lär du älska mina kommande serier, som jag själv tycker blev bättre. De är alla väldigt olika "Shangri-la", och de är olika varandra. Olika ämnen, olika approach, olika berättarstilar, och olika tecknare. Allt från ren komedi till skräck, och klassiskt äventyr däremellan.
Min redaktör på Frew har en dialog med Micke Sol, och förhoppningen är att Egmont ska köra Frews egenproducerade serier,åtminstone en del. Byteshandel vill jag dock inte veta av -- självklart vill jag ha betalt!
Kan jag se fram emot en recension på din hemsida?

Lars Andersson sa...

En recension? Det kanske det blir, det är den absolut värd. Men nu när jag lämnat facebook når jag inte ut till så många. Serieforum iofs är jag ju fortfarande aktiv i. En sak som är lite klurigt är ju att den blir dyr att beställa. Speciellt nu med tull och avgifter som postnord lägger på alla paket som kommer utanför EU. Drabbades du också av det? Eller hann du få boken före den 1:a mars?

Pidde Andersson sa...

Jag har aldrig åky på skatt och hanteringsavgifter för paketen från Frew. Men så får jsag ju grejorna gratis. Fast häromdagen kom ett SMS för ett par paket Postnord ville att jag skulle pröjsa för. Ett av dem KAN vara från Frew. Men jag tror inte det.
Jasså, du har lämnat FB. Jag letade efter dig, men kunde inte hitta dig.

Skicka en kommentar