onsdag 13 december 2017

Bio: Star Wars: The Last Jedi

Foton copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden

Först: Folk är visst extremt rädda för att utsättas för så kallade spoilers när det gäller STJÄRNORNAS KRIG-filmerna. Jag tycker själv att texten nedan är fri från spoilers, men man vet ju aldrig - fansen verkar tycka att precis allting; från Luke Skywalkers skägg till Kylo Rens skonummer, är spoilers. Så - läs på egen risk.

Till skillnad från väldigt många andra; framför allt en del vänner som är ganska mycket yngre än jag, var jag inte särdeles peppad inför STAR WARS: THE LAST JEDI, den nya STJÄRNORNAS KRIG-filmen. Dels beror detta förstås på att jag inte längre är 10-12 år, som när de första filmerna kom och jag blev besatt av STJÄRNORNAS KRIG. Och dels beror det på att det inte är länge sedan det kom nya STJÄRNORNAS KRIG-filmer - STAR WARS: THE FORCE AWAKENS, 2015, och ROGUE ONE: A STAR WARS STORY, 2016. Ja, och så här vi den där usla prequel-trilogin, och den jobbiga, animerade TV-serien, och fler långfilmer är på gång ... Jag är lite mätt. Som vuxen karl blir jag snabbt mätt på sådant här. Det är som med alla de här superhjältefilmerna - det var kul i början, men nu har det kommit så många att jag inte bryr mig längre. Ibland är de bra, ibland är de mindre bra, jag är ganska likgiltig.

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS tyckte jag var rätt bra - det är nog den bästa STJÄRNORNAS KRIG-filmen sedan RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA. När jag såg den på premiären fick jag emellanåt nästan samma exalterade känsla jag kunde få som barn - fast det kan förstås ha berott på att jag fick återse Han Solo och de klassiska rymdskeppen från den första filmen; den riktiga filmen från 1977.

THE LAST JEDI tar vid ungefär där THE FORCE AWAKENS slutade, och för manus och regi står Rian Johnson, som gjorde LOOPER. Filmen börjar rätt hyfsat med lite fräna rymdstrider. Och därefter ...

... Ja, därefter stagnerar det. Jag kom på mig med att sitta och undra lite över vad filmen handlar om. Det händer mycket, men samtidigt ingenting - det hela är märkligt ofokuserat, spretigt och ospännande.

Ondskans imperium The First Order och rebelleerna ligger åter i luven oå varandra. Rebellen Finn (John Boyega) blir kompis med mekanikern Rose (Kelly Marie Tran), och de beger sig iväg för att hitta något slags spårningsutrustning The First Order använder för att hitta rebellerna. Samtidigt sitter general Leia (Carrie Fisher) och ser orolig ut när de onda knappar in. Samtidigt far den vitsande rebellen Poe (Oscar Isaac) omkring och ... Tja, jag vet inte riktigt. Jag har glömt vad han gjorde.

... Och samtidigt har den unga Rey (Daisy Ridley) letat upp den siste jedin, det vill säga Luke Skywalker (Mark Hamill), som sitter och häckar ensam på en tradig klippa befolkad av sjöhästar och Pokemons. Alltså, här vill han dra sig tillbaka och skita i allt som har med Kraften och jeditrollande att göra - och så väljer han att sitta ensam på en klippa i havet, istället för att smutta på drinkar på en strand någonstans. Vad gör Luke Skywalker hela dagarna? Där finns ju liksom ingenting.

I den förra filmen upptäckte Rey att kraften är stark hos henne. Nu behöver hon hjälp och vill att Luke ska träna upp henne. Det vill han inte. Men, den slemme Kylo Ren (Adam Driver), som mördade sin far Han Solo i förra filmen, måste stoppas, så Luke har inte mycket att välja på.
Luke och Rey är på den där klippan alldeles för länge. Ja, nästan hela filmen, som varar två och en halv timme. Det var lite tråkigt redan i RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA, när Yoda tränade upp Luke - men då var de i alla fall i ett mysigt träsk. I THE LAST JEDI är de alltså på den där klippan. Jag hoppades på ett montage där vi snabbt får se hur Rey bli bättre och bättre på att fäktas och hantera Kraften, medan en tuff upptempo-låt spelas, men icke.

Att ta kål på Han Solo i den förra filmen var dumt. I synnerhet som det innebär att vi då inte får någon Han Solo i den här filmen - eller i nästa. Problemet med THE LAST JEDI är att rollfigurerna och skådisarna inte är alltför kul. Oscar Isaac är rätt bra som Poe, men Daisy Ridley är bara snäppet mindre tråkig än Alicia Vikander. Adam Driver ser ut som om Keanu Reeves parat sig med Brion James - och han är en tradig skurk. John Boyega är inte så kul han heller. Laura Dern har lila hår, Andy Serkis gör den datoranimerade Snoke, och Benicio Del Toro dyker upp i en liten roll - och ser ut att vara sminkad för att likna Andy Serkis. Mark Hamill har en andra credit i eftertexterna, men det har jag glömt vad det var.
Jag tycker att större delen av filmen är lite småtråkig. Men - det tar sig under den sista halvtimmen, vilken innehåller ett par coola strider. Här och var finns här även en del fungerande humor. Några varelser verkar mest finnas där för att Disney ska kunna kränga gulliga leksaker. Carrie Fisher medverkar betydligt mer än jag trodde hon skulle göra, och i eftertexterna står det "In loving memory of our princess Carrie Fisher". Jag gillar att man åter anlitat skådisar som ser ut att hämtats från HEM TILL GÅRDEN för att spela onda officerare. En del bildcitat/lån från de första filmerna är lite pinsamma.

Jag ser att många kritiker varit väldigt positiva till THE LAST JEDI, och de mest hängivna fansen är alldeles till sig i trasorna, men jag tycker att det här mest känns som science fiction-versionen av JONATHAN LIVINGSTONE SEAGULL, och jag kommer inte att ligga sömnlös i väntan på film nummer nio, som kommer 2019.

... Däremot tycker jag att det ska bli kul att se filmen om Han Solo som ung, vilken ju kommer nästa år. Synd bara att vi ju vet vilken sketen död Han Solo ska komma att få vad det lider.(Biopremiär 13/12)

5 kommentarer:

Håkan sa...

Hej!
Det stora problemet är att Kylo Ren är en väldigt tråkig "superskurk". Han känns mest som en bortskämd treåring och jag sitter mest och väntar på att han ska börja darra med underläppen. Det känns som om han har mer att göra med Dark Helmet än Darth Vader.
Sen känns det som om de endast har spelat in en ny version av Rymdimperiet slår tillbaka och förra filmen kändes som en nyinspelning av A New Hope men det är väl en smart affärsidé att ta den ursprungliga trilogin och spela in den igen med lagom långt intervall...
Mvh/Håkan

ctail sa...

Prequeltrilogin är sorgligt underskattad. Den enda delen av sagan som har något att säga: en komplex och tankeväckande kommentar till demokratins problem och bräcklighet. Klonerna anfaller är den näst bästa Star Wars filmen, bara Stjärnornas krig är bättre. Visst har prequeltrilogin en massa tönterier och pinsamheter och träigt skådespeleri, men som Star Trek-fantast (originalserien, alltid originalserien!) är man ganska immun mot sådant. Och många av dem som är nostalgiska över originaltrilogin borde torka bort det rosiga skimret ur ögonen och se om Jedins återkomst med klar blick. Där kan man snacka om tönterier och pinsamheter! Plus trött förutsägbarhet.

Filmerna som gjorts utan Lucas tycker jag inte är på riktigt. Det är fan-filmer med uppblåst budget. Men naturligtvis går jag och ser dem ändå, them guys ain't dumb!

Pidde Andersson sa...

Jag blev besviken på "Jedins återkomst" redan när jag såg den när den gick upp på bio. Alldeles för mycket mupparna.
Prequel-trilogin är bara irriterande och påfrestande; alldeles för mycket politiskt tjafs och överlastade strider. Fast jag noterar att många barn idag tycker att de är de bästa filmerna, just för att det är så många lasersvärd och grejor. (Lightsabers? När jag var liten sa vi lasersvärd!)

ctail sa...

Det folk (i synnerhet barnen som gillar dem för ”lasersvärden” [det är ju inte lasersvärd, det är ljussvärd! Men anakin säger faktiskt lasersvärd i Det mörka hotet, vilket är det mest irriterande med den filmen]) missar i Prequeltrilogin är de dubbla bottnarna. Första gången jag såg Klonerna anfaller tog jag dess upprustningsskildring som en analogi till George W. Bushs USA, men så enkelt är det inte! Vi ser historien ur republikens/rebellernas synvinkel, men det dräller av antydningar om att det inte är en ärlig skildring, och att Lucas har en mycket djupare agenda än det politiskt korrekta att problematisera demokratin. Här är några punkter jag samlade och twittrade en av de senaste gångerna jag såg den:

• Det börjar redan i rulltexten i början. Vad har separatisterna för motiv? Det sveper man över och mörkar totalt, och Jedis underkuvande av protester kallas ”maintain peace and order”.
• Det här som Obi-Wan yppar utanför fokus är ju en tydlig vink om att allt inte står rätt till i republiken: ”It’s been my experience that senators are only focused on pleasing those who fund their campaigns. And they are more than willing to forget the niceties of democracy to get those funds.” Detta säger han alltså inte med avseende på Palpatine, utan senator Amidala!
• En milis som påtvingar folk sina puritanska värderingar med tankekontroll (”You want to go home and rethink your life”), hur sympatiskt är det?
• Förutom det är hjältarnas organisation är sorts munkorden som rekryterar barnsoldater och indoktrineras dem till mördarmaskiner i tjänst för ett religiöst mål.
• ”If droids could think, there'd be none of us here, would there” (Obi-Wan), samma ”rasism” mot robotar som hos bartendern på Mos Eisley.
• ”The day we stop believing democracy can work is the day we lose it” (Amidalas efterträdare som drottning av Naboo) – det där är en sorts uttalande som används för att påskina att totalitära åtgärder är till för demokratins bästa. Demokrati baseras inte i att man tror på den, utan tvärtom på ifrågasättande.
• Greve Dooku är utifrån ytans förljugenhet ond, men kan ses som en tragisk hjälte som ser problemen i republiken och lierar sig med Palpatine i hopp om att kunna reformera den, men blir dragen vid näsan (eller snarare vid halsen, av Anakin på order av Palpatine i början av nästa film) och använd som ett verktyg av den ännu ondare blivande kejsaren. Lucas nämner faktiskt en del om det i kommentarspåret.

Pidde Andersson sa...

Jag tycker att det är allt som du räknar upp är det som gör filmerna trista. Lucas svarar på frågor jag aldrig ställde och glömmer bort det rena äventyret. "Stjärnornas krig" var förhållandevis enkel, åtminstone på ytan. Delvis klassisk saga; de ska rädda en prinsessa. Delvis western modell "True Grit" - de anlitar en avig gunfighter. Och sedan slutar det som "Kanonerna på Navarone" eller något liknande.

Skicka en kommentar