måndag 30 oktober 2017

Serier: Den unge Spirou presenterar 3: Min mattefröken

DEN UNGE SPIROU PRESENTERAR 3:

"MIN MATTEFRÖKEN"

av Tome och Janry

Mooz Förlag

Jag har tidigare bara läst ett album i den synnerligen konstiga serien om den unge Spirou; "Är du lite uppblåst?" som kom 2014. Serien är av allt att döma extremt populär i de fransktalande länderna - så pass populär att det i år kommit en fransk långfilm om den unge Spirou (och nästa år kommer en långfilm om den vanlige, vuxne Spirou).

"Min mattefröken" är ett tunt specialalbum på 34 sidor. I detta har man samlat ett gäng sidor som publicerats i tidigare album i serien - men om alla tidigare kommit ut på svenska framgår inte. Alla episoder är på ett och samma tema: Spirous supersexiga mattefröken Claudia, som Spirou och hans kompisar drömmer våta drömmar om. Ni känner förstås till att den här miniaturupplagan av Spirou är en kåt liten rackare.

Jag blir lite ställd när jag läser om den unge Spirou. Serien är självklart läckert tecknad av Janry. Ibland lyckas episoderna vara lite småroliga i sin tramsighet. Men - vad har den här serien med den vuxne Spirou att göra? Och klassas den här serien verkligen som barnserie i Frankrike?

Den är väldigt fransk, den här serien. Inga svenska serietecknare skulle komma undan med den här typen av sexistisk snuskhumor. Fast söder om Sverige går det förstås bra. Fransmännen skrattar säkert åt eventuella svenskar som blir upprörda över den unge Spirous puerila upptåg.

Dessa serier om fröken Claudia påminner inte så lite om de där fåniga serierna som gick i engelska herrtidningar på 1960-, 70-, och 80-talen, Carrie och allt vad de hette. De gick bara ut på att en snygg brud tokade till det, trillade eller fastnade i något, och tappade kläderna på slutet. Enklast tänkbara humor. Den unge Spirou går lite grann i samma stil. Skillnaden är att de engelska serierna vände sig till vuxna män. Dessutom lite mer pryda och stela män som rodnar och fnissar om man säger "rumpa" - det vill säga engelsmän. Den unge Spirou vänder sig till barn.

Alla dessa kulturskillnader skulle vi kunna diskutera i timtal - men det skiter vi i.

... Men är inte 34 sidor lite i tunnaste laget? Albumet är liksom inte billigt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar