måndag 30 oktober 2017

Serier: Blårockarna X 2 (ännu en gång)

BLÅROCKARNA
"KAVALLERIST PÅ HJUL"
av Willy Lambil och Raoul Cauvin
"FÖR 1500 DOLLAR MER"
av Louis Salvérius och Raoul Cauvin
Mooz Förlag
Nu är det dags att höja besöksstatistiken här på TOPPRAFFEL! Till min förvåning har jag upptäckt att Blårockarna är en populär serie - varje gång jag skriver om ett eller ett par album i serien, skjuter klicken i höjden.
Ny översättare av Blårockarna är Göran Semb, och först ut är "Kavallerist på hjul", som blir album 11 i Mooz Förlags utgivning - det står inte på omslaget, men väl på sista sidan inne i boken. Detta är det senaste albumet, vars originalutgåva faktiskt är det sextionde i serien - smått svindlande. Serien har producerats sedan 1972 och några år har det kommit två album på franska.
"Kavallerist på hjul" är nog det svagaste av de album jag läst i serien. Blårockarna brukar ibland utgå från historiska händdelser; serien utspelar sig under amerikanska inbördeskriget, men detta album utgår från en simpel situation: efter ett blodigt slag har sergeant Chesterfield drabbats av ett huvudtrauma. Han sitter i rullstol och är mer eller mindre en grönsak. Korpral Blutch gissar att om Chesterfield utsätts för ännu en chock av något slag, kommer han att kvickna till igen. Så - större delen av albumet består av att Blutch försöker väcka liv i Chesterfield. Det är det hela. Och det är inte speciellt roligt. Det är tunnare än tunt.
Blårockarna tecknad av Lambil.
Under berättelsens gång träffar de på en rad figurer som medverkat i tidigare album. De flesta av dessa album har inte kommit ut på svenska.
"För 1500 dollar mer" är album 12 i Sverige, men den franskspråkiga utgåvan kom redan 1973 och är nummer tre i serien. Raoul Cauvin stod för manus även då, men tecknare i början var Louis Salvérius, som gick och dog efter en handfull album. Detta  album har inte tidigare publicerats på svenska.
Salvérius' teckningsstil är väldigt annorlunda från Lambils. Lambils linjer är mjuka och tjocka, Salvérius känns som en Morris-imitatör. Ibland är det här nästan lite för likt Lucky Luke - estetiskt sett.
Innehållsmässigt är "För 1500 dollar mer" aningen besynnerligt - åtminstone i förhållande till de senare album jag läst och recenserat.
Chesterfield och Blutch luras till att acceptera ett självmordsuppdrag. Tillsammans med två mexikaner ska de ta sig in på sydstatarnas territorium, där de ska bränna och förstöra allt de råkar på. Det här är ett ganska märkligt uppdrag, vilket gör att äventyret inte rikgtigt funkar. Våra hjältar ska alltså inte leta upp och förstöra ett specifikt mål - nej, de ska fortsätta vidare och beta av allt de ser, som om Chesterfield och Blutch utgör hela nordstatsarmén.
Det är ett rätt actionladdat äventyr, med många jakter och explosioner, det är underhållande, men inte speciellt roligt och spännande. Några av de senare album jag läst är betydligt bättre och mer genomtänkta.
Blårockarna tecknad av Salverius.
"För 1500 dollar mer" har försetts med en osedvanligt misslyckad rubrik på omslaget.
Slutligen: det står Mooz Förlag på dessa på album - men nu ska förlaget tydligen äntligen ha bytt namn till Zoom Förlag här i Sverige. Det vill säga, till samma namn som moderbolaget i Danmark. Om jag förstått det rätt var förlagsnamnet redan upptaget när de etablerade sig i Sverige. 
-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar