onsdag 4 oktober 2017

DVD/Blu-ray/VOD: Escape Room

ESCAPE ROOM (Studio S Entertainment)
År 2017 kommer två skräckfilmer med titeln ESCAPE ROOM, och med, av allt att döma, närmast identisk handling. Den ena av dem har lite större budget och släpps inte förrän senare i år. Den andra är en lågbudgethistoria som nu är aktuell på DVD och Blu-ray. Peter Dukes står för manus och regi; han långfilmsdebuterar med ESCAPE ROOM.
Filmen inleds lite intressant i svunnen tid med att två arabisktalande män i Mellanöstern gräver ner en låda som påstås innehålla en demon. Därefter hoppar vi till nutid och lådan finns i en butik med ockulta prylar i Los Angeles. Sean Young spelar damen som äger butiken. Skeet Ulrich från SCREAM driver ett så kallat Escape Room; ett etablissemang där besökarna kan uppleva skräck - fast på låtsas - under en timme, då de låses in i ett rum och måste komma på ett sätt att ta sig ut. Ulrichs Escape Room går dåligt ekonomiskt. För att piffa upp det går han till Youngs butik. Han tror inte på hennes historia om demonlådan från Mellanöstern, och när Young tittar bort knycker Ulrich lådan.
Filmens huvudpersoner är fyra unga vuxna; två killar och två tjejer, vilka förstås ska låta sig låsas in. Killarna är skräckfans och den ene av dem är en respekterad kritiker på en skräcksajt. I rummet finns en maskerad skådespelare som låtsas vara galen mördare. Han är fastkedjad vid väggen, men kedjan släpps ut en liten bit i taget. Självklart öppnar en i gänget demonlådan och skådespelaren blir besatt av demonen, och förvandlas till galen mördare på riktigt. Han får tag på en stor sax och hugger in på de fyra besökarna.
Det absolut största problemet med ESCAPE ROOM, är att den innehåller den sämsta dialog jag hört på bra länge. De två killarna kastar konstant ur sig skräckfilmsreferenser på de mest krystade sätt, när Sean Young pratar med en kund i telefon säger hon att "den får inte bli våt och matas efter midnatt" - och Young har grava problem med att fälla sina övriga, styltiga repliker på ett övertygande sätt. Men det gäller för samtliga (få) medverkande i filmen.
När den besatte - och fastkedjade - mördaren attackerar, gör hans offer inte mycket mer än att skrika. I rummet finns det en pall, ett bord, hyllor och en massa annat de kan kasta-, välta- eller slå i huvudet på busemannen. Men icke. De skriker - och låter sig bli mördade.
Dock är de fyra unga huvudpersonerna ganska sympatiska, vilket sällan är fallet i modern skräckfilm, och detta gör mig lite mer positiv till filmen, liksom det faktum att den bygger på en hyfsad idé. Så jag höjer betyget ett snäpp.
Men slutet är dumt.  
-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar