måndag 11 september 2017

TOPPRAFFEL! sörjer: Len Wein

För ganska exakt sex månader sedan dog Bernie Wrightson, som skulle fyllla 69 i år. Igår dog Len Wein, som hunnit fylla 69. Wein var ju manusförfattaren som skapade Träskmannen tillsammans med tecknaren Wrightson.
I de korta nekrologer över Len Wein jag hittills läst, skrivs det mest om att han väckte nytt liv i X-Men och var med om att skapa Wolverine. Träskmannen nämns bara i förbifarten.
För mig är Wein förstås synonym med Träskmannen. I slutet av 1970-talet brukade jag smita in på Fyndshopen i Landskrona och köpa gamla - och inte så gamla - serietidningar. Ibland hände det att jag fick tag i något nummer av den kortlivade tidningen Serietidningen, eller av dess efterföljare Topp-serien. I dessa tidningar gick Träskmannen - en figur som till en början tydligen hette Träskmonstret i Sverige. Swamp Thing har jag aldrig kallat honom. Dock var det rätt sällan jag hittade nummer med Träskmannen i.
Alldeles i början av 80-talet gjordes den gamla trotjänaren Gigant om till en 100-sidig tidning i svartvitt, och i denna repriserades Träskmannen. Jag köpte tidningen från start, här gick ju även Camelot 3000 med flotta teckningar av Brian Bolland. Det är nu längesedan jag läste Weins och Wrightsons version av Träskmannen, men det var något visst med serien - i synnerhet i svartvitt. Det var mystiskt och stämningsfullt.
Lein Wein debuterade som professionell manusförfattare 1968, då han gjorde ett jobb åt DC Comics' tidning Teen Titans - den där superhjältegruppen som hette Tonårsgänget i Sverige. Han följde upp med att skriva korta rysare åt DC:s skräcktidningar, samt serier åt andra förlag, som Skywald och Gold Key.
1970 skrev Wein även superhjälteserier åt Marvel, 1971 dök Träskmannen upp för första gången i en kortis i DC:s tidning The House of Secrets. 1972 fick figuren en egen tidning.
Wein spenderade ett par decennier med att skriva superhjälteserier år DC och Marvel, han hann med att skriva om flera av de mest kända hjältarna, men i början av 90-talet hamnade han på Disney. Där blev han inte långvarig, och började istället jobba med tecknade TV-serier på TV - bland annat Phantom 2040. Därefter blev det serier igen, han gjorde grejor åt Dark Horse och ett par andra förlag, innan han åter hamnade på DC.
Len Wein tilldelades ett flertal stora seriepriser och han var invald i the Will Eisner Comic Book Hall of Fame. År 2009 brann hans och hans hustrus hus ner till grunden och allt de ägde gick upp i rök. 2015 genomgick Wein en bypassoperation - hans alltför tidiga död berodde antagligen på hans hjärtproblem.
LEN WEIN
1948 - 2017
R.I.P.
-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar