söndag 3 september 2017

Serier: Tyler Cross

TYLER CROSS
1: "BLACK ROCK"
av Fabien Nury och Brüno
Albumförlaget
Jag blir alltmer nyfiken på den franske manusförfattaren Fabien Nury, född 1976. Det känns som om han plötsligt kom från ingenstans för att plötsligt nästan dominera. Fast så är inte riktigt fallet. Nury är förvisso en stor, uppburen författare hemma i Frankrike, men eftersom få svenska förlag ger ut fransk-belgiska serier, och eftersom i synnerhet Albumförlaget satsar hårt på Nury, lyser hans namn starkt på den svenska seriemarknaden. Även Faraos Cigarer har gett ut Nury på svenska.

Nu upptäckte jag att jag faktiskt tagit del av ett verk av Fabien Nury långt innan jag visste vem det var; långt innan "Det var en gång i Frankrike" började komma ut på svenska. Nury var nämligen en av de två manusförfattarna till en långfilm från 2006, som på DVD i Sverige hette TIGER BRIGADES. Den såg jag när den kom - dock minns jag ingenting av den.

Albumet "Tyler Cross" kom ut för ett par månader sedan - ännu ett album författat av Nury har kommit sedan dess, det kommer jag snart att avhandla. Men first things first: "Tyler Cross".

Genren är kriminalserie, det här är en gangsterhistoria av ganska klassiskt snitt, tankarna går till gulnade Manhattanpockets. Tyler Cross är en gangster som anlitas för att plocka upp en massa heroin, men allting går fel, och efter en eldstrid befinner han sig ensam i ödemarken, släpande på sjutton kilo heroin. Cross tar sig till den lilla hålan Black Rock, som styrs av den lika grymme som mäktige Spencer Pragg och dennes söner. Cross vill bara därifrån, men blir indragen i ett drama involverande en ung tjej som tvingas gifta sig med en Pragg. Inte oväntat leder det hela fram till ett blodbad.
När jag började läsa visste jag inte riktigt vad jag skulle tycka om den här serien. "Tyler Cross" skiljer sig en del från Fabien Nurys andra serier, innehållsmässigt som berättartekniskt. Ett par inledande actionscener funkar inte sådär jättebra. Men så snart storyn kommer igång tar det sig, och det ganska rejält. Det här utvecklas till en rätt bra gangsterserie. Den är ganske inte speciellt originell, huvudpersonen är lite platt, men säg de gangsterhisorier som är originella? Huvudsaken är ju att berättelsen fugerar.

Brüno tecknar i en ren, stiliserad stil. Jag gillar förvisso stilen, men frågan är om serien inte skulle lyfts av en annan tecknare. Spontant kom jag att tänka på Jordi Bernet - troligen beroende på att Nurys och Brünos serie påminner en hel del om gamla, fina "Torpedo 1936", som Bernet tecknade. Någon med en lite råare och skitigare stil hade funkat fint. Sist i albumet ligger fyra sidor så kallad "fan art" av olika tecknare. Dessa tecknare tilltalar mig mer än Brüno.
En detalj i serien jag funderade över, var vem det är som berättar historien. Det känns som om det är någon som berättar om Tyler Cross för oss. Ett tag verkar det vara en orm som är berättaren. Kanske är det ormen hela tiden?

Nå - nu ska ni inte sitta här och tro att jag är missnöjd, eftersom jag har en rad anmärkningar. Jag är inte missnöjd. Detta är en bra serie och jag väntar med spänning på nästa del!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar