tisdag 29 augusti 2017

DVD/Blu-ray/VOD: Unforgiven

UNFORGIVEN (4K Ultra HD + Blu-ray) (Warner)
"Det är nog den sämsta film jag någonsin sett!" sa en kompis när Clint Eastwoods DE SKONINGSLÖSA gick på bio 1992. Det lät märkligt. Den sämsta? Verkligen? Själv såg jag inte filmen förrän den släpptes på video - och ärligt talat gjorde den då inget större intryck på mig, alla fyra Oscars till trots. Jag hade inte sett filmen sedan dess när jag nu såg om den, och det var inte mycket jag kom ihåg.
Nu har filmen fått behålla originaltiteln UNFORGIVEN, åtminstone på omslaget. Filmen har släppts i en lyxig nyutgåva med två skivor; på den ena hittar vi filmen i en ultrahögupplöst 4K-scan, på den andra ligger den som vanlig Blu-ray. Plötsligt känns DVD-kvalitet rätt avlägset - för att inte tala om VHS. Nu kan vi urskilja vartenda enskilt strå i de böljande sädesfälten, tidigare fick vi hålla tillgodo med gulaktiga färgfält.
Varför min kompis tyckte att UNFORGIVEN var usel begriper jag inte. Filmen är väl inte värd sina Oscars, men det är en rätt bra western. Storyn är i grund och botten det gamla vanliga: Clint Eastwood är William Munny; en revolverman och buse som dragit sig tillbaka, och nu lever ett stilla liv som bonde och änkeman. Några kräk i staden Big Whiskey misshandlar och vanställer en prostituerad kvinna, och stadens övriga prostituerade samlar ihop en summa pengar för att betala en lämplig revolverman för att ge igen.
Munny, som behöver pengarna, slår sig ihop med sin gamle partner Ned (Morgan Freeman) och de beger sig till Big Whiskey, där sheriffen Little Bill (Gene Hackman) styr och ställer. Även den noble, men galne, revolvermannen English Bob (Richard Harris) har tagit sig dit för att komma över pengarna.
Detta skulle kunna vara ännu en western av ett slag vi sett åtskilliga gånger tidigare - tja, det här är en western av ett slag vi sett åtskilliga gånger tidigare. Orsaken till att den fick så fin kritik och tilldelades ett flertal priser, är en rad scener där rollfigurerna reflekterar över- och ifrågasätter det de håller på med. Dessa scener tycker jag faktiskt är rätt klumpiga - dialogen är alldeles för övertydlig. Filmen ramas in med ett par texter och stillsam, melankolisk musik, för att understryka att detta är ett seriöst drama.
Clint Eastwood borde tilldelats en Oscar redan 1976 för JOSEY WALES - MANNEN UTANFÖR LAGEN, en film som är betydligt bättre än UNFORGIVEN. Eastwood har gjort flera westerns jag tycker är bättre än-, eller som jag föredrar framför UNFORGIVEN. Men det går inte att komma ifrån att det här är en bra film - och jag gillar i synnerhet de skoningslösa slutscenerna.
Extramaterial finns här ganska gott om. Förutom ett kommentarspår, om än inte med Clint Eastwood (han är väl för tystlåten för att kunna hålla låda så länge), hittar vi en lång dokumentär om Eastwoods karriär, en TV-produktion som inte är så dum. Här finns några kortare dokumentärer om inspelningen av UNFORGIVEN, men dessa innehåller i princip samma intervjuer och samma filmklipp. Här är det intressant att jämföra bildkvalitén - dessa videoproduktioner, med klipp ur filmen, ser hiskliga ut. Något man inte tänkte på när man satt där framför sin VHS-maskin 1992.
Roligast bland extramaterialet är ett avsnitt av TV-serien MAVERICK från 1959; "Duel at Sundown". Okej, jag ska kanske inte skriva "roligast" - den här episoden är mördande tråkig. Men, jag har aldrig sett MAVERICK; en serie som hade James Garner i titelrollen, jag har bara sett långfilmen med Mel Gibson. Orsaken till att detta gamla TV-avsnitt finns här, är förstås att en ung Clint Eastwood har en stor roll. Det var värst vad han var lik Scott Eastwoood 1959 ...


-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar