torsdag 3 augusti 2017

DVD/Blu-ray/VOD: Sherlock Holmes vs Jack the Ripper

SHERLOCK HOLMES VS JACK THE RIPPER (Studio S Entertainment)

Den här DVD-utgåvan gjorde mig lite konfunderad. SHERLOCK HOLMES VS JACK THE RIPPER? Detta visar sig vara James Hills A STUDY IN TERROR från 1965 - en brittisk film som hette EN STUDIE I SKRÄCK på bio. Nu har den fått en ny, klumpig titel på svensk DVD. Kanske för att inte blandas ihop med Bob Clarks MURDER BY DECREE från 1979? Denna hette nämligen också EN STUDIE I SKRÄCK i Sverige, och jo, den handlar också om Holmes och Jack the Ripper.

Jag hade inte tidigare sett Hills film, och eftersom den anses vara rätt bra, såg jag fram emot att bekanta mig med den. Det var inte utan att jag blev besviken när filmen rullade igång. Kopian på denna DVD är nedskuren från vidfilm till 4:3, det vill säga det gamla TV-formatet (som förr kallades Full Frame). Dessutom är färgerna en aning urtvättade. Trist - eftersom det här ser ut att vara en rätt snygg film. Å andra sidan får vi nu se den oklippt - när den gick upp på bio gjorde Statens Biografbyrå tre grova klipp i filmen.

Den nya svenska titeln beskriver förstås handlingen alldeles utmärkt. Det är 1888 och Jack the Ripper härjar i London, där han enligt baksidestexten mördar "prostituerade med sällsynt råhet" (fast dessa damer är inte speciellt råa - det handlar snarare om syftningsfel). Sherlock Holmes (John Neville, som ser ut som Grahan Chapman) och dr Watson (Donald Houston) beger sig ut för att hitta mördaren. Det finns en hel rad misstänkta, men det är faktiskt ganska uppenbart vem i persongalleriet det är. Eftersom vi ju fortfarande inte vet vem herr Uppskäraren var, blir Holmes beteende på slutet lite lustigt.

En lång rad kända karaktärsskådespelare medverkar. Anthony Quayle (som även var med i den andra EN STUDIE I SKRÄCK från 1979) spelar en doktor, Frank Finlay gör kommissarie Lestrade - och Finlay var Lestrade även i filmen från 1979. Vi får se en ung Judi Dench - och redan som ung såg hon ut som en medelålders tant. Sherlocks bror Mycroft görs av gamle, fine Robert Morley. På bårhuset hasar det runt en sinnesslö kille som är grön i ansiktet - det gillade jag. Londons prostituerade och andra unga kvinnor ser alla ut som rätt typiska 60-talsbrudar med 60-talssmink.

SHERLOCK HOLMES VS JACK THE RIPPER är en trevlig och mysig film. En sådan där man gärna ser en kväll i sommarstugan. Om man nu har en sommarstuga. Jag såg filmen hemma i lägenheten. Synd bara att denna utgåva inte är snyggare.

För övrigt vill jag minnas att EN STUDIE I SKRÄCK från 1979 är lite bättre än den här.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar