onsdag 30 augusti 2017

DVD/Blu-ray/VOD: Dödens apostel

DÖDENS APOSTEL (Njutafilms)
Jag läser en rad väldigt positiva omdömen av den här filmen. En del som sett den har upplevt den som chockerande. Några hävdar att den ligger nära skräckfilm. Den jämförs med film noir.
Därför blir jag förvånad när den spanska filmen DÖDENS APOSTEL, i regi av Rodrigo Sorogoyen, visar sig vara ett mörkt drama maskerat till thriller. Här finns en mordgåta, här finns en seriemördare, men jag upplevde aldrig det här som spännande eller otäckt. Däremot är det fult och smutsigt nog att skapa obehag.
DÖDENS APOSTEL utspelar sig sommaren 2011, det är den varmaste sommaren på evigheter och påven ska besöka Madrid, där historien utspelar sig. En galning våldtar och mördar åldriga kvinnor. Två omaka poliser sätts på att lösa fallet. Den ene är ensamstående, smart och driftig, men stammar kraftig när han pratar, och han är lite osympatisk. Den andre är bara bufflig och osympatisk, men har familj.
I princip alla rollfigurer som förekommer i filmen är osympatiska, och när den stammande polisen gör ett valhänt försök att uppvakta en städerska, slutar det med att han är på väg att våldta henne. Han uppvisar samma drag som seriemördaren. Fast det gör även den andre polisen.
Det görs inte mycket av påvens besök. Det ägnas mer tid åt poliserna än mordfallen. Jag brydde mig inte om dessa tölpar till poliser, vilket förstås innebar att jag fick svårt att bry mig om filmens handling. Jag såg filmen för ett par dagar sedan, men har redan förträngt det mesta.
Fast det går inte att anmärka på de utmärkta skådespelarna, och jag gillade slutet. Plus i kanten för polisen som bär KISS-tröja i en scen.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar