onsdag 19 juli 2017

DVD/Blu-ray/VOD: Train to Busan

TRAIN TO BUSAN (Njutafilms)

Jag noterar att många vurmar för den sydkoreanska zombiefilmen TRAIN TO BUSAN, regisserad av Sang-ho Yeon. Filmen gick visst upp på bio i Sverige i mars, ett faktum jag fullkomligt missat - den pressvisades inte i här i Göteborg, och jag vet inte om den ens gick upp i Göteborg.

Jag hade en del förväntningar på den här filmen - men tyvärr levde filmen inte riktigt upp till dessa förväntningar. Som fallet ofta är med zombiefilm gjord efter 1980-talet. Det här är samma story en gång till.

En man och hans lilla dotter ska ta tåget från Seoul till Busan. En zombieepidemi har oväntat drabbat trakten - något de upptäcker först när tåget rullat igång. Smittan sprider sig ombord på tåget, och när de stannar till vid en station visar denna sig vara fullpackad med zombies. Således tvingas de överlevande åka vidare med tåget. När passagerarna inte slåss med zombies, bråkar de med varandra.

TRAIN TO BUSAN är mer en actionfilm än en skräckfim - och återigen är det springande, snabba zombies som står för terrorn. Det här är en påkostad och snygg film, en del av zombierna är rätt coola, och flera scener är imponerande.

Men - det här känns ändå som något jag sett alldeles för många gånger tidigare. Brist på originalitet behöver inte vara något dåligt, det finns ju oräkneliga skräckfilmer - för att inte tala om westernfilmer - som är till förväxling lika, men som trots detta är bra, ibland till och med utmärkta. Zombiegenren känns dock otroligt tjatig. Dessutom är det inte längesedan jag såg- och recenserade FULLMÅNE, en skräckfilm om varulvar ombord på ett tåg. TRAIN TO BUSAN är dock betydligt bättre.

Vad som drar ner mitt helhetsingtryck av filmen, är det faktum att Sang-ho Yeon tycker att det är en bra idé att låta filmen hålla på i hela 118 minuter! En film av den här typen klarar sig utmärkt på 90, till och med 80, minuter. TRAIN TO BUSAN är åtminstone en halvtimme för lång. Filmens första hälft är onekligen riktigt bra, men under den sista halvtimmen tappade jag intresset och väntade bara på att det skulle ta slut.

Jag gissar att unga zombieentusiaster uppskattar filmen mer än jag.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar