söndag 9 juli 2017

DVD/Blu-ray/VOD: Tom of Finland

TOM OF FINLAND (Njutafilms)

När det letades efter statister till den finska filmen om Tom of Finland, delades informationen hejvilt på Facebook - alla ville vara klyschiga läderbögar, alla ville se sina kompisar som klyschiga läderbögar. Vad jag vet blev dock ingen jag känner statist i filmen.
Konstnären Tom of Finland, 1920-1991, hette egentligen Touko Laaksonen, och innan jag såg den här filmen visste jag absolut ingenting om honom - inte mer än att han var död. Hans bilder var jag förstås bekant med, det är svårt att undvika Tom of Finland.

Dome Karukoski har regisserat TOM OF FINLAND - och det visar sig vara en aningen besynnerlig film. Karukoski hoppar nämligen över den del av Laaksonens liv som jag tycker borde vara mest intressant. Mer än halva filmen ägnas åt Laaksonens liv innan han blir Tom of Finland. Han är dekorerad soldat under kriget, han och andra homosexuella förföljs och straffas hemma i Finland, där homosexualitet är olagligt. Han lever ett grått och trist liv i Helsingfors, han reser till Berlin för att hitta likasinnade och visa upp sina bilder, och hemma i Finland igen flyttar han ihop med en ung dansare.
Plötsligt är han populär konstnär bland Kaliforniens homosexuella. Några årtal är inte utsatta, och eftersom Finland skildras som världens gråaste, tristaste plats, är det svårt att avgöra vilket år det ska vara - men plötsligt verkar det ha gått tio eller tjugo år. Och: vi får inte se hur det går till när Tom of Finland blir ett namn! Den del av hans karriär som förstås är mest intressant.

Pekka Strang spelar Touko Laaksonen, han ser ungefär likadan ut under hela filmen, och han behåller ett och samma ansiktsuttryck. Alla i TOM OF FINLAND ser nollställda eller uttråkade ut. Utom amerikanerna. Alla är glåmiga - utom amerikanerna.

Flera scener som utspelar sig på Helsingfors gator är inspelade i Haga här i Göteborg, staden där jag bor - det är lite distraherande. Och är det inte den gamla biografen, som senast var Lidl-butik, vid Stigbergstorget som agerar danspalats?

TOM OF FINLAND är småtrevlig - men även småtråkig. Vissa scener är lite imponerande, men lika ofta är det lite taffligt gjort. Jag sätter ett snällt betyg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar