torsdag 27 juli 2017

Bio: Atomic Blonde

Foton copyright (c) Noble Entertainment

Filmen ATOMIC BLONDE bygger på serieromanen "The Coldest City" från 2012 av Andy Johnston och Sam Hart. Inte nog med att jag inte läst den - jag har inte ens hört talas om den. Efter att ha kollat upp den på nätet, konstaterar jag att det är en sådan där serie som jag, om jag såg den på en hylla i någon butik, skulle plocka upp, bläddra igenom, och ställa tillbaka igen - eftersom jag tycker att teckningarna är rätt vissna.

Filmatiseringen är skriven av Kurt Johnstad, som tidigare gjort om serier till film med de två 300-filmerna, och för regin står stuntmannen David Leitch. Leitch regidebuterade som ena halvan av duon som gjorde JOHN WICK - men den gången fick han inte sitt namn i utsatt i förtexterna. ATOMIC BLONDE är den första långfilm Leitch regisserat på egen hand.
Jag hoppades verkligen att ATOMIC BLONDE skulle vara jättebra - mycket pekade nämligen på att det här är en actionfilm utöver det vanliga. Det visade sig att Leitchs film hela tiden är nära att vara jättebra - men den lyckas inte riktigt, vilket medför att resultatet är en aning otillfredställande.

Vad filmen handlar om är lite osäkert - jag tror inte att någon hänger med i handlingen, antagligen inte helller filmskaparna och skådisarna. Året är 1989, tiden är en dryg vecka innan muren faller. Charlize Theron spelar stenhårda - och skitsnygga - MI6-agenten Lorraine Broughton, som skickas till Väst- och Östberlin för att leta rätt på en lista. Alla jagar denna lista. James McAvoy gör en agent i Berlin som kanske är Lorraines vän, kanske en förrädare. Eddie Marsan är en gubbe med mustasch som verkar ha listan. Bill Skarsgård har en liten roll, jag tror han är god, medan Til Schweiger spelar urmakare. Gamle schweiziske B-actionhjälten Daniel Bernhardt leder ett gäng skurkar. I en lika irriterande som onödig ramhandling förhör Toby Jones och John Goodman den kedjerökande, ständigt svärande Lorraine om händelserna i Berlin.
Lorraine Broughton må vara skitsnygg (och besitta en fantastisk garderob), men hon är väldigt osympatisk och rollfiguren presenteras inte närmare. Hon är bara en stenhård snygging som dödar folk så att blodet sprutar. Samtliga rollfigurer i filmen är osympatiska. Den svårbegripliga, röriga handlingen, i kombination med osympatiska gestalter, gör att jag får lite svårt att engagera mig och filmen blir lite seg mellan varven.

... Men! Actionscenerna är svinbra! Här kan vi tala om ultravåld. Flera slagsmål, i synnerhet ett i en trappa, varar länge, och är ytterst välkoreograferade och brutala. Det här är verkligen en superbrutal film. Lorraine Broughtons kropp är täckt av blåmärken.
David Leitch har verkligen ansträngt sig för att göra sin film så cool som möjligt - så pass att man verkligen känner hur han anstränger sig i varje scen med klippning, bildvinklar, ljussättning, musik. Musiken består av en lång. lång rad låtar från 1980-talet. Ofta väldigt passande låtar, en del av låtarna tycker jag dessutom är bra, men - när "London Calling" spelas befinner vår hjältinna sig i Paris!

Som sagt - jag hade förväntat mig mer av ATOMIC BLONDE (precis som jag gjorde av BABY DRIVER), men det här är ingen dålig film. Den funkar bra som jävligt våldsam underhållning - och kanske lyfter den när jag senare ser om den på Blu-ray. Eller View Master.
Charlize Theron fäller oväntat en replik på svenska.(Biopremiär 28/7)

5 kommentarer:

Håkan sa...

J-vlar vad hård Charlize Theron är i den här filmen! Och oj vad stryk hon får! Så gillade jag att de röker precis hela tiden! Helt ok film!

Unknown sa...

Jag hatade allt med den. Theron en träbit. Värre en än träbit. Helt osympatisk och ointressant. Manus så j-a dåligt så jag satt och gissade rätt innan på varannan replik. En våldtäkt på den musik jag lyssnade på NÄR DEN KOM. Värdelös plot. "Listan" ointressant för betraktaren och därför är hela blodbadet så jäkla tradigt och tråkigt för det spelar ingen roll vem som dör, som färg som torkar. Så uppbenbart grabb-porrig lesbiskhet ("åh, hon är så fri i sin sexualitet" hör jag tonårs-runk-manus-skrivarna säga tillvarandra) meningslösa "plot-twists" ("åh, ingen kommer gissa, runk runk). Eddie Marsal var bra. Kan heller inte klaga på Skarsgård, men ALLT annat så outhärdligt dåligt. En av mina sämsta bio-upplevelse någonsin. Överkorsad dödskalle.

Pidde Andersson sa...

En av dina sämsta bioupplevelser någonsin? Då måste du gå mer på bio, Per. Jag har sett hundratals, om inte tusentals, filmer som är extremt mycket sämre än den här.

Unknown sa...

Kanske det Pidde :) Men visst som är dåligt stör, det skär sig med ens själ. Annat är bara kasst.

Unknown sa...

Och allt felstavat i min kommentar, för jag jag var trött och sur

Skicka en kommentar