onsdag 3 maj 2017

TOPPRAFFEL! sörjer: Jidéhem

Ännu en belgisk serieskapare ur det gamla gardet har gått ur tiden - Jidéhem, som blev 81 år gammal.
Kanske tänker ni nu som jag gjorde när jag läste att han dött: Jidéhem? Oj, det namnet känns så oerhört bekant, vad var det nu han gjorde?
Antagligen känner ni igen namnet från diverse album med Spirou och Gaston. Jidéhem hette egentligen Jean De Mesmaeker, han debuterade 1952, kort därpå skapade han en deckarserie som hette Ginger, och 1957 hamnade han på serietidningen Spirou.
Jidéhem assisterade Franquin och ritade bakgrunderna i Spirou. Det var även Jidéhem som tuschade Gaston, innan Franquin själv tog över det jobbet. 1959 tecknade Jidéhem ett Spirouäventyr helt på egen hand; "Experimentet som blev en mardröm", vilket återfinns som bonusserie i albumet "Besökaren från urtiden".
1963 skapade Jidéhem serien Sofies äventyr, vilken även kom ut med en några album på svenska. Jag har aldrig läst serien, åtminstone inte vad jag kommer ihåg, och rent allmänt verkar den vara lite bortglömd.
Under 1980-talet återupplivade Jidéhem sin deckarserie Ginger, vilken gjordes i en helt annan stil än till exempel Sofie, och under detta decennium ritade han även bakgrunderna i två album med Natacha.
Fetaction i Ginger.
Jidéhem hade en speciell begåvning när det gällde att rita bilar. Vid  sidan av serierna, ritade han bilar i tidskrifter om just bilar.
År 2000 kom Jidéhems sista album ut; ett äventyr med Ginger. Den 30:e april avled han.
Jidéhem
1935 - 2017
R.I.P.   


0 kommentarer:

Skicka en kommentar