söndag 7 maj 2017

DVD/Blu-ray/VOD: Dolph Lundgren X 2

LARCENY (Studio S Entertainment)
ALTITUTE (Njutafilms)
April 2017 var Stora Dolph Lundgren-månaden. Då släpptes hela tre filmer med Dolphan. En av dessa var DON'T KILL IT, en smått fantastisk liten film; det bästa Dolph gjort på åratal, kanske decennier. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om övriga två filmer.
I min recension av den danska actionfilmen DARKLAND skrev jag att jag upplevde den som rätt okej, eftersom amerikansk lågbudgetaction av idag ofta är så oerhört vissen. När jag såg DARKLAND hade jag ett par dagar tidigare sett LARCENY och ALTITUDE, och det var bland annat dessa jag tänkte på.
"Larceny" betyder "stöld", men en bättre titel på filmen vore "lethargic", vilket betyder "slö". LARCENY är en amerikansk-mexikansk samproduktion i regi av R Ellis Frazier, som tidigare gjort några filmer med Gary Daniels och Luke Goss som jag inte sett.
Jag blev aldrig riktigt klok på vad filmen handlar om. Dolph Lundgren spelar något slags tjuv, som anlitas av CIA för att knycka information som förvaras i ett kassaskåp i ett fängelse i Mexiko. Åtminstone står det så på DVD-omslagets baksida. Det hela är så illa berättat att det är i det närmaste omöjligt att följa med i handlingen.
Enligt uppgift ska filmn ha kostat sex miljoner dollar att göra. Det kan omöjligt stämma - det måste ha blivit en nolla för mycket. 600 000 dollar låter rimligare. LARCENY ser väldigt billig ut på alla sätt. Det "stenhårda" fängelset har knappt några fångar och ännu färre anställda, och säkerheten verkar inte vara den bästa.
Förutom Dolphan medverkar Corbin Bernsen och Louis Mandylor i småroller, men detta ger nästan intryck av att vara en amatörproduktion. Filmfoto, klippning, musik; allt är taffligt. Actionscenerna är få och illa iscensatta. I en scen skjuter en kille på en fånge på nära håll, men fångens squibs (dvs skotträffar med blodpåsar) utlöses inte, så det ser ut som att skotten missar. Jag undrade vad det var jag tittade på. Jag undrade även om Studio S köpt den här filmen på spek innan den var klar, eller om de fått den i ett paket.
Vill du se en betydligt bättre fängelsefilm med Dolph Lundgren, välj RIOT, som Studio S släppte förra året.
När jag direkt därpå stoppade in ALTITUDE i spelaren, kändes det som om jag tittade på en högbudgetproduktion - jämfört med LARCENY, alltså. Nu är även ALTITUDE en lågbudgetfilm, men den har lite bättre production values och lite bättre filmfoto.
Här är det meningen att vi ska köpa att Denise Richards är en supertuff och besvärlig FBI-agent. Efter att ha tuffat sig i inledningen, blir hennes chef vred, så hon stängs av. Typiskt. När hon sedan sätter sig på ett flygplan, visar det sig att ett helt gäng skurkar klivit ombord - Dolphan spelar en av dessa. Snart kapas planet och Dolph tar över spakarna. Vilken tur att Denise Richards finns ombord, så att passagerarna kan räddas och skurkarna nitas.
Den största frågan vad gäller ALTITUDE är: varför anlita en actionskådis som Dolph Lundgren, för att sedan bara låta honom sitta ner i en cockpit hela filmen? Filmen, som regisserats av Alex Merkin, inleds ganska hyfsat, men eftersom i sort sett hela filmen utspelas ombord på ett flygplan blir det snart rätt trist. Här finns absolut ingenting som sticker ut; som får filmen att skilja sig från andra flygkaparfilmer. Här finns inga parallella handlingar, inga överraskningar, och det brinnande planet på omslaget är inte med i filmen.
Denise Richards ser härjad och trött ut, hon ler inte en enda gång, mungiporna hänger - och näsan ser plastikopererad ut.
Jag tittar på allt jag kommer över med Dolph Lundgren - jag gillar ju karln! Tyvärr är det mesta han dyker upp i numera alldeles för visset, men ibland händer det att det kommer en höjdare - som DON'T KILL IT. Och nu ska ju Dolph åter medverka i en storbudgetfilm. Han ska spela kung Nereus i den kommande superhjältefilmen AQUAMAN. Eller Vattenmannen, som han hette när jag växte upp.
Eller var det Vattenskallen han hette?

LARCENY:
ALTITUDE:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar