lördag 25 mars 2017

TOPPRAFFEL! sörjer: Tomas Milian

Den kubanske skådespelaren Tomas Milian har dött, 84 år gammal. En man känd från mängder av italienska westerns och snutfilmer, men som även gjorde väldigt mycket annat. För mig är Milian synonym med den namnlöse främlingen i Giulio Questis surrealistiska western DJANGO, KILL! - IF YOU LIVE, SHOOT! från 1967, en film som egentligen inte alls är en Djangofilm. En av mina favoritfilmer.

Den engelska skådespelerskan Barbara Steele skrev på Facebook att hon och Tomas Milian 1962 agerade i en pjäs tillsammans i Rom. De hade nyligen anlänt till Italien, de talade knappt någon italienska, och de två var de enda medverkande i en pjäs om en sjöjungfru. Efter ett fåtal föreställningar stormade polisen in och satte stopp för pjäsen. Steele gestaltade sjöjungfrun, och var endast iförd en fiskstjärt - och detta gick inte för sig i Italien 1962.
DJANGO, KILL! - IF YOU LIVE, SHOOT!
1962 medverkade Tomas Milian även i filmen BOCCACIO 70, i regi av Vittorio De Sica, Federico Fellini, Mario Monicelli och Luchino Visconti. Ytterligare en rad filmer i diverse genrer följde, men snart rullade spaghettiwestern vågen in, och vi kunde se Milian i filmer som THE BIG GUNDOWN (1966), FACE TO FACE (1967), RUN MAN RUN (1968), COMPANEROS (1970), SONNY AND JED (1972), och westernkomedin LIFE IS TOUGH, EH PROVIDENCE? (1972), vilken hette FÖR HUR MÅNGA DOLLAR SOM HELST på bio i Sverige. Janet Ågren medverkade i denna, och när jag intervjuade henne, kom vi in på denna, och hon hade bara gott att säga om Tomas Milian.

En något senkommen western är Lucio Fulcis FOUR OF THE APOCALYPSE från 1975. CHACO - BANDITEN hette den i Sverige. Jag hade ett tag den italienska filmaffischen på väggen, på denna fanns ett foto från en scen som var bortklippt i den version jag hade på video; en hyrkassett från HemVideo. Jag vill minnas filmen som rätt hård och skitig - men lite seg, eftersom huvudpersonerna större delen av filmen åker häst och vagn.
Den här scenen fanns inte med i den svenska utgåvan av FOUR OF THE APOCALYPSE.
Westernvågen ersattes av stenhårda, våldsamma snutfilmer, så kallade poliziotti. Tomas Milian medverkade i bland annat SILENT ACTION, ONE JUST MAN/RAMBO'S REVENGE (jodå, Milian spelar en kille som heter Rambo!), THE TOUGH ONES/BRUTAL JUSTICE, THE COP IN BLUE JEANS, och HIT SQUAD.

1977 dök Milian upp i Bruno Corbuccis MESSALINA, MESSALINA!, en film vars tillkomst är lite intressant. Bob Cuccione och Tinto Brass hade avslutat inspelningen av CALIGULA - men innan kulisserna revs, drog ett litet B-filmsgäng in i studion, och gjorde en sexig komedi om antikens Rom - en film vars makalösa splatterslut måste upplevas. Filmen hade alltså premiär 1977 - två år innan CALIGULA slutligen släpptes!

Ytterligare mängder av italienska filmer följde - men sedan flyttade Tomas Milian till Florida, enligt uppgift för att komma närmare Kuba. De senaste decennierna har vi sett honom i filmer som DÖDLIGA FÖRBINDELSER, REVENGE, HAVANA, JFK, AMISTAD och TRAFFIC. Han medverkade även i avsnitt av TV-serierna MIAMI VICE, LAGENS ÄNGLAR, MORD OCH INGA VISOR och I LAGENS NAMN, för att nämna några stycken.

Tomas Milian gjorde sin sista roll 2014 i komedin FUGLY! med John Leguizamo.
TOMAS MILIAN
1933 - 2017
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar