tisdag 31 januari 2017

TOPPRAFFFEL! sörjer: Dan Spiegle

Den amerikanske serietecknaren Dan Spiegle har gått bort, 96 år gammal.

Dan Spiegle må ha varit en legendarisk tecknare, men jag har ingen större relation till honom - mest beroende på att han under större delen av sin karriär ägnade sig åt en typ av serier jag inte är alltför intresserad av.

Spiegle är mest känd för sina westernserier, och då främst en dagspressversion av Hopalong Cassidy. Den gick i någon eller några serietidningar när jag var barn, och även om jag tyckte att den var elegant tecknad, gillade jag den aldrig. Jag föredrog de fränare westernserierna, de moderna som gick i Tomahawk, och de fransk-belgiska serier som gick som följetong i några tidningar. Hopalong Cassidy var gammaldags på alla tänkbara sätt, dessutom såg han fånig ut och hade ett fånigt namn.

Min favoritwesternserie var (förstås) Jonah Hex, som oftast tecknades i en lite ruffig stil som skänkte rätt stämning. Men så plötsligt dök det upp Jonah Hex-serier som Dan Spiegle tecknat - och då försvann seriens oborstade, hårda ton. Fast å andra sidan gissar jag att Spiegle slarvade när han tecknade Hex.

Jonah Hex av Dan Spiegle.

Dan Spiegle debuterade i mitten av 1950-talet, först på Dell och Gold Key, och ritade alltså då främst westerns, varav många byggde på populära TV-serier. De här serierna var ofta rätt tjusiga, med läckra linjer - men innehållsmässigt var det tunt. Fast det gällde amerikanska serietidningsserier rent allmänt på 50-talet. Bortsett från skräckserierna tycker jag att 50-talets serier är vissna och ointressanta - fast visst, en del är lite charmiga och lustiga.

Förutom westerns, producerade Spiegle en rad science fiction-serier, Korak - Tarzans son, och han jobbade även lite med Disneyserier.

På 1970-talet började Spiegle att rita Scooby-Doo; jag har ingen aning om hans version dök upp i den svenska tidningen, och därefter hamnade han på DC Comics, för vilka han tecknade Läderlappen, Tonårsgänget, Unknown Soldier, Tomahawk, ovannämnda Jonah Hex, med flera serier. På 1990-talet försåg han några independentförlag med material; för Eclipse ritade han Crossfire, och för Dark Horse blev det Indiana Jones. Bland det sista Dan Spiegle gjorde var att teckna The Simpsons.

1979 kom Disneys science fiction-film DET SVARTA HÅLET, vilken floppade så att det slog gnistor om det. Samma år tecknade Dan Spiegle serieversionen av filmen. Av någon anledning kom serien inte ut på svenska förrän 1981, uppdelad på två nummer. Jag hittade tidningarna på ett antikvariat, det kan ha varit ett år senare, och jag minns att jag hade med dem på en skidresa till Norge. Jag tror att jag tyckte serien var fascinerande - men lite för stelt tecknad och berättad, och det var illa färglagt, som allt annat Hemmets Journal gav ut. Först på 90-talet såg jag långfilmen. Den var snygg - och skittråkig.

DAN SPIEGLE
1920 - 2017
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar